Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej grada Beograda

Muzej grada Beograda

Muzej grada Beograda čuva vredne predmete iz prošlosti grada i čeka uređenje zdanja bivše Vojne akademije u Resavskoj ulici, kako bi ih na adekvatan način prikazao javnosti.

Velika reprezentativna palata iz 1899. godine, izgrađena po projektu Dimitrija Leka, pravo je mesto da ustanova osnovana 1903. godine konačno smesti bogat fond od 130.000 objekata, svrstanih u 15 zbirki. Do tada, za posetoce su otvorene stalne postavke i povremene izložbe na drugim lokacijama u sastavu Muzeja.

Konak kneginje Ljubice, zgrada iz 1831. godine građena u stilu balkanske arhitekture za rezidenciju kneza Miloša Obrenovića, na originalan način upoznaje posetioce sa životom u Beogradu početkom XIX veka. Pored programa „Na kafi kod kneginje Ljubice“, u Sali pod svodovima povremeno se organizuju izložbe, promocije, tribine…

Muzej Ive Andrića nalazi se u stanu u kojem je nobelovac živeo. U postavci su fotografije, dokumenta, lični predmeti, materijal iz Andrićevog legata i radna soba sa autentičnim rasporedom.

Muzej Paje Jovanovića posetiocima prikazuje originalne radove jednog od najpoznatijih srpskih slikara, njegov slikarski pribor, dokumenta, beleške i vredne predmete koje je Muzeju grada Beograda ostavio još za života.

Muzej grada Beograda
Detalj sa izložbe „Direr u Beogradu“

Autentični ambijenti…

Muzej Jovana Cvijića sadrži memorijalnu postavku u porodičnoj kući akademika, svetski poznatog geografa i jednog od najvećih srpskih naučnika sa početka XX veka. Sačuvana je i bašta sa retkim biljnim vrstama kao i kompletan autentičan enterijer u duhu secesije i srpskom nacionalnom stilu. (Od 16. marta 2015. Muzej je zatvoren zbog rekonstrukcije; kraj radova očekuje se početkom 2016. godine.)

Muzej Banjičkog logora nalazi se na mestu koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata. Prikazuje rekonstruisanu logorašku sobu, fotografije, dokumente, lične predmete logoraša, njihove crteže, ručne radove…

Muzej Tome Rosandića je kuća u kojoj je čuveni vajar živeo i koju je zajedno sa odabranim radovima poklonio Beogradu. Sačuvan je autentičan ambijent, a u okviru kuće je i umetnikov atelje. (Muzej je zatvoren zbog tehničkih problema.)

Zbirka ikona Sekulić je izložena u domu Milana Sekulića, poznatog srpskog arhitekte i kolekcionara. 165 dela nastalih između XV i XX veka predstavljaju najveću zbirku ikona koju je u Srbiji moguće videti na jednom mestu.

Arheološki lokalitet Vinča mesto je susreta sa ostacima iz doba neolita, bakarnog doba, bronzanog doba i srednjeg veka. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.