Naslovna » Izlasci » Izložbe » Podsećamo: Izložba u MSU – Između nevinosti i zla
Izložba u MSU: Gotfrid Helnvajn - Između nevinosti i zla
Izložba u MSU: Gotfrid Helnvajn - Između nevinosti i zla

Podsećamo: Izložba u MSU – Između nevinosti i zla

Samo do 18. januara može da se pogleda izložba „Između nevinosti i zla“ u dva prostora MSU – u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2) i Salonu MSU (Pariska 14).

Gotfrid Helnvajn je austrijski slikar i fotograf hiperrealista, njegove slike često ne mogu da se razlikuju od fotografija po autentičnosti.

Za svoje radove kao modele često koristi decu, sebe pa čak i svoju porodicu i najbliže prijatelje među kojima se nalazi i Merilin Menson. Ideje pronalazi u postnacionalističkom okruženju svoje domovine posle Drugog svetskog rata. Inspirisan time prikazuje kroz svoje radove zlo u čoveku kao i modernu varijantu fašizma koja se ispoljava kroz konzumerstvo i potrošačko društvo u kom se svi danas nalazimo.

Svojim prvim akvarelom predstavio je ranjeno, okrvavljeno dete, čime je postavio temelj ikonografiji koja će obeležiti čitavu njegovu karijeru, dok će realizam i hiperrealizam biti njegovo glavno stilsko obeležje. Slikajući decu na uznemirujući način, ali i u njihovoj neprikosnovenoj lepoti, umetnik ih predstavlja istovremeno kao simbole nevinosti i zla.

Izložba u MSU: Gotfrid Helnvajn - Između nevinosti i zla
Izložba u MSU: Gotfrid Helnvajn – Između nevinosti i zla

Bunt protiv ratnih strahota

Izjavom „Moja umetnost nije odgovor, ona je pitanje“ Helnvajn na najbolji način objašnjava svoje stvaralaštvo.

Iskustvo iz detinjstva provedenog u postnacističkom Beču, u kojem se o ovim temama nije govorilo, iritiralo je Helnvajna, pa je kroz svoju umetničku karijeru izrazio kritiku i bunt protiv ratnih strahota i politike nacionalsocijalizma. U svojim radovima, Helnvajn, koji sada živi u Irskoj, na jedan šokantan način pravi slike i klasične fotografije koje ostaju urezane u misli svih zainteresovanih.

Izložba je podeljena u dva dela sa ukupno 33 umetnička dela velikih formata iz različitih faza njegovog stvaralaštva. U Salonu Muzeja savremene umetnosti izložene su fotografije, dok je u Ulici Rodoljuba Čolakovića 2 izložena kolekcija slika.

Za svaki potreban odgovor ili pitanje tu je predstavnik MSU koji će vas provesti kroz galeriju kao vodič i objasniti svaki deo zagonetne kolekcije slika Gotfrida Helnvajna što daje posebnu dimenziju ovoj izložbi.

Salon MSU ima na raspolaganju i brojne knjige i publikacije po sniženim cenama, mogu se kupiti i suveniri MSU, što svakako zaokružuje ceo koncept i daje mu jednu prestižnu notu u pogledu beogradskih galerija i izložbenih prostora.

Salon MSU otvoren je svakog dana osim utorkom od 12.00 do 20.00. Ulaz je besplatan za sve posetioce. (danubeogradu.rs; Nikola Radosavljević)

Uređuje: DuB volonteri