Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera: Kazanova protiv Don Žuana
Kazanova protiv Don Žuana

Premijera: Kazanova protiv Don Žuana

U utorak, 26. januara od 20.00, premijerno će biti izvedena predstava „Kazanova protiv Don Žuana“ na Maloj sceni Madlenianuma.

Zajednički scenski projekat Predraga Ejdusa, poznatog dramskog umetnika, ovog puta u ulozi reditelja i tumača glavne uloge, i Miodraga Ilića, iskusnog dramskog pisca, baziran je na Ilićevoj drami.

Drama je žanrovski označena kao „setna komedija“, s obzirom da je reč o Erosu kao prolaznom pokretaču ljudskih podviga, ali i mnogih iskušenja i ludosti u koje Eros uvlači ljude bez obzira na godine starosti.

Komad sa tri lica, zanimljivog i zabavnog zapleta, dinamičnog scenskog zbivanja i lucidno vođenog dijaloga, zapravo je prikaz kraja života legendarnog avanturiste i kosmopolite osamnaestog stoleća – Đakoma Đirolama Kazanove, jednog od najobrazovanijih ljudi svog doba – sveštenika, muzičara, vojnika, špijuna, diplomate, kockara i nadasve nenadmašnog ljubavnika.

Don Žuan je – kao mitska ličnost, proizišla iz narodne mašte i poezije – uvek mlad i lep, ali opak i opasan po ženski rod. On se ne menja vekovima, živeći u književnim delima, operama i na slikarskim platnima. Njih dvojica se u Ilićevom komadu sukobljavaju oko mlade, telesnim dražima obdarene, erotizirajuće lepotice Gizele, nećake grofa Valdštajna.

Prikazivanjem Ilićeve drame, u režiji iskusnog Predraga Ejdusa, kome je pisac u svojoj viziji od samog početka namenio lik Kazanove, dobićemo zasigiurno značajan teatarski rezultat, atraktivan najširoj publici.

Uloge Don Žuana i mlade Gizele poverene su Petru Benčini i Andrijani Oliverić, dvoma vrsnih glumaca mlađe generacije pred kojima je još jedna šansa da učine značajan korak unapred u svojim već uspešnim karijerama. (danubeogradu.rs)

Naziv predstave: Kazanova protiv Don Žuana. Reditelj: Predrag Ejdus. Scenograf: Geroslav Zarić. Kostimograf: Marija Marković. Igraju: Predrag Ejdus, Petar Benčina, Andrijana Oliverić. Reprize: 27. januar i 1. februar.