Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera u Bitef teatru: Koncertna predstava “Doček” Hleb teatra

Premijera u Bitef teatru: Koncertna predstava “Doček” Hleb teatra

U utorak 12. januara u Bitef teatru na programu je koncertna predstava Hleb teatra “Doček”, nastala u koprodukciji sa Bitef teatrom i organizacijom „Pekarna Magdalenske Mreže” iz Maribora.

Premijera i prva repriza dan kasnije, 13. januara, planirani su pred doček nove godine po pravoslavnom kalendaru (pretpremijera je izvedena 30. decembra), upravo zato što predstava ima formu  koncerta upriličenog za doček Nove godine.

Rad na “Dočeku” započet je u Beogradu, ali je glavni deo posla obavljen u Mariboru, tokom letnjeg rezidencijalnog programa za umetnike GuestRoomMaribor u organizaciji Pekarna Magdalenske Mreže. Radne verzije predstave igrane su sa velikim uspehom u Mariboru, Kopru, na Festivalu Koperground Marka Brecelja i na Festivalu Patosofiranje, gde je predstava dobila i svoje prvo priznanje za najprogresivnije delo Festivala.

“Doček” potpisuje Sanja Krsmanović Tasić, autor dramaturgije i režije, koja igra i jednu od uloga. Pored nje nastupaju Jugoslav Hadžić i Anastasia Tasić, autori aranžmana i obrade pesama koje izvode, kao i gosti Oskar Popović  Svendsen i Ole Svendsen.

Doček – koga ili čega?

Predstava inspirisana dramom Semjuela Beketa „Čekajući Godoa” građena je na dijalozima iz Beketove drame, citatima iz dela Ernsta Bloha, Eduarda Galeana, Darka Suvina i originalnim tekstovima, koji se prepliću sa partizanskim i revolucionarnim pesmama nastalim pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata, ovoga puta u novim, ponekad iznenađujućim obradama.

“Doček” se bavi  promišljanjem  revolucionarnih ideja i poleta nastalog u SFRJ kroz reinterpretaciju pesama iz NOB-a i prizmu gorke osvešćenosti u kojoj se danas nalazimo, u svetu neoliberlanog kapitalizma i novog kolonijalizma XXI veka. Gde je nestala nada? Zašto je preovladavajući osećaj apatije u današnjem svetu?   Da li je Utopija moguća?

“Doček koga ili čega?” – otvaraju pitanje autori i pozivaju gledaoce da pogledaju predstavu i sami zaključe.

Koncert-predstava “Doček” na programu je u utorak i sredu, 12. i 13. januara, u 20 časova.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković