Naslovna » Izlasci » Film » Revija filmova „Dani igre“
Revija filmova "Dani igre"

Revija filmova „Dani igre“

Od 27. do 31. januara u Kinoteci će biti priređena revija filmova „Dani igre“ tokom koje će biti prikazani nagrađivani dokumentarni i umetnički filmovi.

Reviju otvara film „Balerina“ u režiji Bertranda Normana. Film prati trenažni proces, probe i svakodnevni život pet ruskih balerina, Dijane Višnjeve, Svetlane Zaharove, Ulijane Lopatkine, Aline Somove i Evgenije Obrazcove, u različitim fazama njihove karijere. Pored vizuelno veličanstvenih slika, ovaj film pruža pravi uvid u posvećenje, napor i sva odricanja koja prate život profesionalnih baletskih igrača.

Iz Izraela, svetskog centra savremene igre dolazi ostvarenje „Igrajmo!“, dokumentarni film o fantastičnom uspehu izraelske savremene igre. Publika će moći da vidi kako Izrael, uprkos reputaciji militantnog i „mačo“ društva, postaje prepoznatljiv kao svetska sila u oblasti umetničke igre i delimično formira njen istorijski razvoj. Kroz radove, priče i jezik pokreta vodećih koreografa, kao što su Ohad Naharin, Rami Ber i Jasmin Goder, „Igrajmo!“ nas vodi kroz prostor i vreme, objašnjavajući izvore inspiracije.

„Osećanja su činjenice: Život Ivon Rejner“ je priča o beskompromisnoj buntovnici, koreografkinji i filmskoj stvarateljki, koja je tokom svoje karijere napravila revoluciju u modernoj igri i inicirala nastanak onoga što danas zovemo izvođačkom umetnošću. Ovaj film se prikazuje zahvaljujući saradnji sa festivalom Merlinka.

Film Džoa Davidova, „Moje ludilo je moja ljubav“ delo je o koreografu opsednutom Vaclavom Nižinskim, legendarnim ruskim koreografom i igračem, i to kroz čitanje stranica njegovog rukom ispisanog dnevnika. U filmu igra Vaclav Kuneš, koga će publika imati priliku da upozna kao igrača, koreografa i umetničkog direktora trupe 420PEOPLE na 13. Beogradskom festivalu igre.

Kako do uspeha na sceni

Zbog velikog interesovanja koje je izazvala prošlogodišnja projekcija filma „Prva pozicija“ u režiji Bes Kargman, publika će moći ponovo da pogleda ovaj sjajni dokumentarac. Ovo je film o formiranju mladih igrača, odrastanju, izazovima i surovosti baletske profesije, o teškoj i neizvesnoj stazi koja samo najupornije vodi do uspeha na sceni. „Prva pozicija“ je osvojila svetsku kritiku, i odnela prve nagrade na festivalima u Torontu, Njujorku, Portlandu, Vankuveru i San Francisku.

Polučasovni umetnički film „Između ulaza i izlaza“ koreografa Jiržija Kilijana, inspirisan je Pragom i svetskim velikanima koji iz potiču iz ovoga grada, poput Frojda, Kafke i Malera. Veče će upotpuniti dokumentarno ostvarenje „Balet, suze i znoj“, svojevrsna priča o životu mladih baletskih talenаta u Sankt Petersburgu.

Revija filmova "Dani igre"

Dokumentarni film o slavnom koreografu i reditelj Matsu Eku, pod naslovom „Koreograf: Mats Ek“, prati stvaralački proces tokom rada na predstavi „Julija i Romeo“. Film će nas približiti koreografu, onoliko koliko je on blizak sa igračima sa kojima sarađuje.

„Načo Duato: Igraj igru“ je filmska priča o zvezdi koja se posle dvadesеt godina povlači sa čela Nacionalne plesne kompanije iz Madrida, kako bi postao glavnokomandujući Baleta Teatra Mihajlovski iz Sankt Petersburga. Bez obzira na geografski prostor delovanja, u današnje vreme važni koreografi su uvek na samom centru scene.

Sve projekcije na reviji „Dani igre“ biće održane u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici.

13. Beogradski festival igre biće održan od 19. marta do 10. aprila. (danubeogradu.rs)

3. Dani igre u Kinoteci

• Sreda, 27. januar
@ 20.00… Balerina / Ballerina, režija/directed by: Bertrand Normand

• Četvrtak, 28. januar
@ 18.00…
 Igrajmo! / Let’s Dance!, režija/directed by: Gabriel Bibliowicz
@ 20.30… Osećanja su činjenice: Život Ivon Rejner / Feelings Are Facts: The Life of Yvonne Rainer, režija/directed by: Jack Walsh

• Petak, 29. januar
@ 18.00…  Balerina / Ballerina, režija/directed by: Bertrand Normand
@ 20.30… Moje ludilo je moja ljubav/My madness is my love, režija/directed by: Joe Davidow

• Subota, 30. januar
@ 18.00… 
Prva pozicija/First position, režija/directed by: Bess Kargman
@ 20.30… Balet, znoj i suze / Ballet, sweat and tears, režija/directed by:various authors
                     Između ulaza i izlaza: Between Entrance and Exit, koncept / concept: Jiry Kylian

• Nedelja, 31. januar
@ 18.00…
 Koreograf: Mats Ek  /  The choreographer: Mats Ekrežija/directed by:  Andreas Söderberg, Björn Eriksson
@ 20.30… Načo Duato: Igraj igru / Nacho Duato: Danse la Danse, režija/directed by:  Alain Deymier

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.