Naslovna » Izlasci » Pozorište » SC: “Krcko Oraščić” Narodnog pozorišta, sa gostima iz Ukrajine

SC: “Krcko Oraščić” Narodnog pozorišta, sa gostima iz Ukrajine

“Krcko Oraščić”, baletski spektakl i jedna od najpopularnijih predstava umetničke igre na svetu, pred Beograđanima je u subotu 16. januara u Velikoj dvorani Sava centra, u izvođenju Narodnog pozorišta i koreografskoj postavci Konstantina Kostjukova.

Pored solista srpskog nacionalnog teatra, kompletnog ansambla Baleta, i Orkestra pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića, u predstavi nastupaju gosti, prvaci Nacionalnog baleta Ukrajine “Taras Ševčenko”Natalija Macak u ulozi Maše i Denis Nedak u ulozi Krcka Oraščića.

Baletska predstava “Krcko Oraščić” počinje u 19:30 časova.
Ulaznice se mogu kupiti na blagajnama Sava Centra i Narodnog pozorišta, po ceni od 800, 1000 i 1200 dinara.

O baletu “Krcko Oraščić“

Nakon velikog uspeha baleta “Uspavana lepotica”, direktor Imperatorskih pozorišta u Rusiji naručuje od poznatog kompozitora Čajkovskog celovečernji program, koji će se sastojati od baleta “Krcko Oraščić” i opere “Jolanta”. Detaljni scenario za balet dao je koreograf Marijus Petipa, a kao osnova za libreto uzeta je priča Aleksandra Dime, “Priča o Krcku Oraščiću”, koja je zapravo adaptacija originalne bajke E.T.A. Hofmana, “Krcko Oraščić i Kralj miševa” iz 1819. godine.

“Krcko Oraščić” je zimska čarolija, bajka podjednako voljena od publike svih uzrasta, koja počinje u jednoj božićnoj noći.

Glavna junakinja Maša spoznaje klasičnu borbu dobra i zla, kao pokretače fantastičnih događaja i šarenolikih dečjih emocija. Dvojnost muških karaktera, Kralja miševa i Droselmajera, nasuprot drvenom lutku Krcku Oraščiću i Princu iz bajke, kao tama i svetlost, iskazuje njenu želju za srećnom ljubavlju i sigurnošću koju pruža čarobna prinčeva lađa. U snu devojčice, banalni prostor njene sobe se pretvara u bojno polje ili ambijente dalekih i egzotičnih zemalja.

“Krcko Oraščić” je prvi put izveden u pozorištu Marijinski u Sankt Peterburgu 18. decembra 1892. godine, u prisustvu ruskog cara Aleksandra III. Balet je prvi put u Evropi predstavio Sergej Djagiljev sa svojom kompanijom Les Ballets Russes u prvim sezonama u Parizu 1909, a nakon postavke Balanšina u Americi, za New York City Ballet 1954, balet stiče svetsku slavu.

U Narodnom pozorištu u Beogradu svita iz “Krcka Oraščića”, pod naslovom “Rskalo”, postavljena je kao prvi samostalni balet 1923. godine, u koreografiji začetnice baleta u Srbiji, Jelene Poljakove, primabalerine Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu.

(danubeogradu.rs)