Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Šta je Beograđanima obećao glavni urbanista

Šta je Beograđanima obećao glavni urbanista

Milutin Folić, pomoćnik gradonačelnika i glavni urbanista u kabinetu gradonačelnika Beograda, dao je početkom godine intervju u kojem je najavio bogatu investicionu sezonu. Grad, po njegovim rečima, treba da bude funkcionalniji, lepši i zdraviji, uz posvećenost realizaciji projekta IME (Identitet – Mobilnost – Ekologija), predstavljenog javnosti u julu prošle godine.

Poseban akcenat glavni gradski urbanista stavlja na nekoliko događaja, gradilišta i projekata, a mi nećemo zaboraviti ni ostala obećanja iz prethodnog perioda.

Na početku godine planirano je usvajanje plana generalne regulacije i generalnog urbanističkog plana, što je preduslov za dovođenje velikih investitora i razvoj infrastrukture. Od planova pojedinih zona vredi izdvojiti one za detaljnu regulaciju Ade Huje i Bloka 18.

Sledi, zatim, rekonstrukcija zgrade MUP-a u Knez Miloševoj ulici, oštećene u bombardovanju 1999. godine.

Prostor buduće autobuske i železničke stanice, sa 200 hiljada kvadratnih metara površine namenjene biznis sadržajima, svakako je najveća novost u Bloku 42. Očekuje se da projekat bude u potpunosti završen za dve godine.

Da Beograđani budu zdraviji

Najviše pažnje u novogodišnjem obraćanju Folić posvećuje biciklima, koji će i zvanično postati prevozno sredstvo javnog gradskog prevoza, i biciklistima – koji mogu da očekuju brojne pogodnosti.

Formiraće se mreža biciklističkih staza, kolovozi će biti manji jer neće postojati potreba za njihovim širenjem, biće smanjen problem parkiranja i imaćemo bolju ekologiju i zdravije građane, tvrdi Folić.

U Ljubljani se 13 odsto dnevnih prevoza obavi biciklom, u Beču je taj procenat 18, a u najboljoj poziciji je Kopenhagen gde se nešto vise od 50 odsto dnevnih prevoza obavi biciklom. U tom gradu, kaže Folić, vršena su obimna istraživanja i ispostavilo se da su građani mnogo zdraviji od kada je bicikl postao glavno prevozno sredstvo. U Srbiji je procenat dnevnog saobraćaja koji se obavi biciklom ispod jedan odsto.

Od ove godine biće uveden „bajk šer“ sistem koji će omogućiti građanima da bicikl iznajme na jednom, a vrate ga na drugom mestu, uz prvih pola sata besplatne vožnje.

Mi dodajemo…

U poslednjim mesecima 2015. godine glavni urbanista Folić najavio je još mnogo toga. Bez direktnog vezivanja za završetak u 2016. godini, podsećamo na Galeriju na Kosančićevom vencu sa lagumima, zgradu Beogradske filharmonije, Makiško polje i žičaru od Novog Beograda do Makiša, skver Mome Kapora, uređenje gradskih fasada i okoline Hipodroma, rekonstrukciju podzemnih prolaza, rekonstrukciju i izgradnju garaža, početak radova na trgu Slavija

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković