Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Studio za ranu muziku u Kolarcu 16. januara

Studio za ranu muziku u Kolarcu 16. januara

Beogradski Studio za ranu muziku i Kolarac predstaviće ekskluzivni koncert muzike dva najveća maga baroka – Johana Sebastijana Baha i Georga Fridriha Hendla.

U subotu, 16. januara od 20.00 u foajeu Kolarčeve zadužbine, ansambl sastavljen od vokalnih i instrumentalnih solista iz Srbije, Nemačke, Engleske i Hrvatske, pod umetničkim vođstvom čembaliste, orguljaša i dirigenta Predraga Goste, predstaviće kantate i koncerte Baha i Hendla.

Pored toga, tokom ovog koncerta biće predstavljene i nove kamerne orgulje, uz istorijske instrumente.

Kantate i koncerti Baha i Hendla

Ovaj koncert dolazi posle uspešno održanog novogodišnjeg nastupa pod svećama, održanog 30. decembra. Ljubitelji i poznavaoci stare muzike imaće priliku da osete bogatstvo harmonije baroknog perioda kroz muziku ova dva muzička velikana i instrumente kao što su čembalo, barokne violine, barokno violončelo i, naravno, orgulje.

Vokalni solisti su sopran Radoslava Vorgić (Nemačka) i kontratenor Bojan Bulatović, a instrumentalni orguljaš Ivan Božićević (Hrvatska), kao i barokne violinistice Katarina Đorđević (Velika Britanija) i Dušica Blaženović.

Na repertoaru će se naći kantate za obligatne orgulje, soliste i orkestar, i to Bahova kantata br. 169 „Samo Gospod moje srce ima“ i Hendlova „Salve Regina“, a od instrumentalnih kompozicija Bahov dvostruki violinski koncert i Hendlov koncert za orgulje br. 4 u F-duru.

Nove orgulje

Ali jedna od najvažnijih detalja vezanih za ovaj koncert jesu nove mehaničke orgulje, izgrađene od mađarske firme POM po uzoru na originale iz XVII i XVIII veka, a koje će biti predstavljene na ovom koncertu.

Ove nove kamerne orgulje od četiri registara nedavno su stigle u Beograd zahvaljujući pomoći Makris Fondacije iz SAD-a koja se protekle dve godine aktivno trudi da pomogne razvoj kulture u našoj zemlji.

Makris Fondacija je takođe pomogla nabavku i novog italijanskog čembala pre dve godine, kao i nabavku novih baroknih timpana, te nekoliko duvačkih instrumenata – baroknu obou, baroknu flautu i barokni fagot. Svi ovi instrumenti se već aktivno koriste na koncertima Studija za ranu muziku, Nove beogradske opere, kao i na koncertima Festivala rane muzike koji se održava u Beogradu tradicionalno svakog juna.

– Nabavka novih orgulja jedan je od najznačajnijih kulturnih pomaka u našoj zemlji – rekao je Predrag Gosta, umetnički direktor Studija i Festivala rane muzike. – Zahvaljujući činjenici da su orgulje prenosive, ne samo Beograd nego i drugi gradovi u zemlji i regionu imaće mogućnost da uživaju u njihovom zvuku.

Već naredni dan po održavanju koncerta u Beogradu, isti program biće izveden i u Novom Sadu, i to u nedelju, 17. januara u Gradskoj kući, uz koorganizaciju Muzičke omladine Novog Sada.

Ovaj koncert, jedan od većine projekata, plod je saradnje između Studija za ranu muziku, Kolarčeve zadužbine i Nove beogradske opere, i još je jedan korak ka realizaciji zajedničkih ciljeva obrazovanja i obogaćivanja muzičke ponude naše zemlje novim umetničkim izrazima.

– Još jednim u nizu koncerata kamernog tipa želimo da privučemo ljude koji još nisu imali prilike da udahnu svežinu i originalnost baroknih instrumenata i time im ponudimo pravi ugođaj – rekao je Maestro Gosta.

Ulaznice za koncert se prodaju na blagajni Kolarca po ceni od 300 i 500 RSD. (danubeogradu.rs)