Naslovna » Izlasci » Izložbe » Umetnost Afrike – „Ibeđi: Dva puta rođeni“
Blizanci Afrike ibeđi, narod Joruba, skulpture
Blizanci Afrike ibeđi, narod Joruba, skulpture

Umetnost Afrike – „Ibeđi: Dva puta rođeni“

Umetnost i svakodnevni život drugih kultura, u ovom slučaju naroda Afrike, može i treba da posluži kao sredstvo za inspiraciju i relaksaciju, uz nova saznanja i iskustva. Muzej afričke umetnosti otvoren je za Beograđane od 1977. godine, sa interesantnim izložbama, tematskim programima i specijalnim događajima za sve uzraste.

Trenutno je, pod nazivom „Ibeđi: Dva puta rođeni“, izložena kolekcija skulpura sa motivom blizanaca u afričkoj umetnosti, koja ima zanimljiv uvod.

Na afričkom kontinentu, naime, rađa se natprosečno veliki broj blizanaca u odnosu na druge delove sveta. Najveću stopu rađanja blizanaca na svetu ima narod Joruba koji živi na jugozapadu Nigerije. Narod Joruba, kao i druge afričke kulture, pripisuje blizancima natprirodno poreklo i posebnu duhovnu moć. Prema njihovim verovanjima, svaka osoba ima na nebu svog dvojnika. Blizanci su deca koja se rađaju zajedno sa svojim nebeskim parom. Naziv za blizance na joruba jeziku glasi ibeđi ili u prevodu „dva puta rođeni“, što je ujedno i ime božanstva koje ih štiti. Blizanci se smatraju božjim blagoslovima koji donose sreću svojoj porodici, ako se o njima vodi računa i ako su poštovani. Na tim verovanjima zasnovan je kult posvećen blizancima.

Izložba je multimedijalna. Skulpture, figure blizanaca, u Nigeriji su prikupili 1970-tih godina vlasnici kolekcije Ljiljana i Boris Pavlić, a tu su i fotografije, video materijali i filmovi drugih autora o temi postavke.

Porodične posete, stručno vođenje, radionice za decu

Posebna vrednost aktivnosti u Muzeju afričke umetnosti su keativne radionice za decu uzrasta od 4 do 12 godina, koje tematski prate izložbe. Ovoga puta, program za decu pod nazivom “Umetnost i mitovi naroda Joruba” počinje razgledanjem izložbe. Mališani, zatim,uz razgovor sa kustosima i umetnicima upoznaju verovanja i stvaralaštvo naroda Joruba iz Nigerije, i na svoj način tumače skulpture ibeđi, priče o moćnom božanstvu groma, Šangu, kao i o lukavom Ešuu koji pravi smicalice i izaziva ljude da izraze svoje osobine i karakter. Doživljaj skulptura ibeđi i stare kulture naroda Joruba deca zatim izražavaju crtežom i bojom, oblikovanjem, kratkim “scenskim” prikazom mitskih priča i kreiranjem različitih predmeta od reciklažnih materijala.

Porodična poseta muzeju je organizovan događaj, u unapred utvrđenim terminima, u januaru nedeljom od 11 do 13 časova, kada kustos odrasle vodi kroz izložbu, a deca učestvuju u radionicama, sa cenom od 150 dinara po osobi.

Izložba „Ibeđi: Dva puta rođeni“ otvorena je do juna 2016. godine. Uz nju, posetioci mogu pogledati i stalnu postavku Muzeja, koji je prvi i jedini u regionu isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta.

Muzej afričke umetnosti nalazi se na Topčiderskom brdu, na adresi Andre Nikolića 14

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.