Naslovna » BG servis » Uskoro u Beogradu – električni autobusi

Uskoro u Beogradu – električni autobusi

Prvi električni autobusi uskoro će biti na ulicama Beograda.

Grad Beograd je potpisao ugovor o isporuci pet novih niskopodnih solo autobusa na električni pogon sa kompanijom „Čeriot motors“ iz Sofije.

Rok isporuke je 150 dana, a vozila će biti zelene boje.

– To je deo našeg programa i plana konsolidacije GSP-a, ali i velika poruka jer se radi o ekološki prihvatljivim vozilima. Na ovaj način Grad Beograd postaje deo malog broja gradova u svetu koji imaju i koriste električne autobuse. Na ulicama grada dnevno saobraća oko 700 autobusa, stotinu hiljada litara goriva se troši dnevno, što je oko tri miliona litara goriva mesečno. Kupovinom električnih autobusa rešavamo ekološki problem, jer nema emisije štetnih gasova. Linija na kojoj će saobraćati ova vozila će biti od Sava centra do Vukovog spomenika, a time će Beograd biti prva prestonica u Evropi koja će imati jednu liniju samo sa električnim autobusima – objasnio je gradonačelnik Siniša Mali, koji je i potpisao ovaj ugovor.

Grad Beograd će nastaviti sa nabavkom električnih autobusa. Prošle godine nabavljeno je trideset novih autobusa, a uskoro će ih biti još dvadeset.

Najavljeno je da će u narednih nekoliko godina ceo vozni park GSP-a biti obnovljen, a radi se na obnovi i uvođenju klimatizacije i u češke tramvaje.

– Očekujemo da će putnici biti veoma zadovoljni novim autobusima. U pitanju je najmodernija tehnologija, a Beograd će biti prvi grad u Evropi koji će koristiti tehnologiju kondenzatora visokog kapaciteta sa brzim punjenjem. Ovakvu tehnologiju koriste Tel Aviv, Teheran, a Grac pregovara sa ovom kompanijom o nabavci autobusa – naglasio je direktor JKP GSP „Beograd“ Željko Milković.

Ovi električni autobusi imaju kapacitet od minimum 80 putnika i motori nesmetano funkcionišu na spoljašnjoj temperaturi od minus 20 do plus 50 stepeni. Vreme punjenja na terminusima je deset minuta i vozilo je spremno za vožnju narednih 20 kilometara. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.