Naslovna » BG servis » Železnička stanica „Prokop“: Završena prva faza

Železnička stanica „Prokop“: Završena prva faza

Danas je završena prva faza izgradnje buduće glavne železničke stanice „Prokop“, tj. „Beograd centar“.

Posle 40 godina stanica je otvorena za saobraćaj. Novi „Štadlerov“ voz saobraćaće na liniji Beograd – Novi Sad. Jedna od stanica biće i „Prokop“, koja će – bar po najavama nadležnih – biti završena do 2018. godine i biće „jedna od najlepših stanica u Evropi“.

Osam koloseka u funkciji

Predviđeni i ispunjeni rok za završetak radova bio je 420 dana, a vrednost ugovora od 25,8 miliona evra obezbeđena je iz kredita Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj.

Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP. Radove prve faze izveo je konzorcijum sa „Energoprojektom“ na čelu, a obuhvatili su, između ostalog, izgradnju trećeg, četvrtog, sedmog i osmog koloseka, rekonstrukciju postojećeg devetog i desetog koloseka.

Železnička stanica "Prokop"

U funkciji je osam koloseka koji su izgrađeni po evropskim standardima, kao i pet perona, pa je „Prokop“, koji se do sada koristio za vozove gradske železnice odnosno BG voz, otvoren i za prijem i otpremu putnika vozova na relaciji Beograd – Novi Sad – Beograd. Kroz „Prokop“ će nastaviti svakodnevno da saobraćaju kompozicije BG voza.

Naredna faza uključuje izgradnju stanične zgrade, saobraćajnog i putničkog prilaza sa auto-puta E-75 i obodnih gradskih saobraćajnica, kao i prateće infrastrukture. Takođe, predviđeno je da se u „Prokopu“ na ploči podigne gornji sprat stanice, gde će se nalaziti komercijalni i drugi sadržaji, površine od oko 100.000 kvadratnih metara. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.