Naslovna » Izlasci » Festivali » 10. Rođendan džeza u Akademiji 28

10. Rođendan džeza u Akademiji 28

Od 25. do 27. februara u Akademiji 28 po deseti put biće obeležen Rođendan džeza.

Ova manifestacija, jedinstvena u svetu, uspostavlili su 2007. godine Akademija 28 i Beogradski diksilend orkestar, sa ciljem da se u Beogradu proslavlja 26. februar, dan kada je 1917. godine, prvi put u istoriji objavljena ploča sa džez muzikom.

Pored trodnevnih koncerata, ove godine proslava jubilarnih 10 godina festivala Rođendan džeza obuhvatiće i ekskluzivnu izložbu plakata svih postojećih džez festivala u Srbiji.Za dž

Na izložbi, pod simboličnim nazivom „JazZBOR!“ koja će svečano biti otvorena 25. februara u 19.00, u Galeriji Akademije 28, učestvovaće gotovo svi domaći džez festivali uklјučujući i one najveće i najdugovečnije – Beogradski džez festival i Nišvil, a na otvaranju je najavlјeno i prisustvo predstavnika pomenutih festivala.

Ovo će biti izuzetna prilika za celokupnu domaću džez zajednicu da se na jednom mestu, istovremeno predstavi široj javnosti; publici i medijima, čime se skreće pažnja na značaj džeza i džez manifestacija u Srbiji.

Koncerti

Posle svečanog otvaranja izložbe, koncertni program festivala otvoriće kvartet Milana Petrovića, koji će ovom prilikom, prvi put javnosti predstaviti svoj novi album „Dates“.

Centralna proslava 99. rođendana džeza, kao i tradicionalni nastup Beogradskog diksilend orkestra rezervisani su za 26. februar od 20.00. Drugi deo „rođendana“ obeležiće ritmovi salse i prepoznatlјivog džeziranog popa Jovana Malјokovića i Balkan salsa benda.

Poslednje festivalsko veče biće obeleženo autorskim džez stvaralaštvom; posetiocima će se predstaviti jedan od najmlađih džez sastava u zemlјi, trio predvođen talentovanim kontrabasistom, Milošem Čolovićem, posle čega će uslediti senzacionalna električno-instrumentalna žanrovska fuzija sastava Fish in Oil.

Ulaz na festival i prateće programe je besplatan. Rezervacije mesta: 011/3619-342. (danubeogradu.rs)

10. Rođendan džeza – program10. Rođendan džeza u Akademiji 28

Četvrtak, 25. februar
19.00… Svečano otvaranje festivala – Izložba „JazZBOR!“
21.30… Milan Petrović Quartet, predstavlјanje albuma „Dates“

Petak, 26. februar
20.00… Beogradski diksilend orkestar
22.00… Jovan Malјoković & Balkan salsa bend

Subota, 27. februar
22.00… Miloš Čolović Trio
23.00… Fish in Oil

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.