Naslovna » Izlasci » Film » 15. Festival iranskog filma u Kinoteci
Pet zvezdica (Panđ setareh, 2013)
Pet zvezdica (Panđ setareh, 2013)

15. Festival iranskog filma u Kinoteci

Od 3. do 8. februara, 15. Festival iranskog filma upoznaje beogradsku publiku sa savremenim ostvarenjima nacionalne kinematografije koja je u poslednjim decenijama zauzela mesto među vodećima u svetu.

Pored premijernih projekcija šest filmova u Kinoteci u Uzun Mirkovoj 1, i repriza narednog dana, najavljena je i specijalna opciona projekcija, koja je, po svemu sudeći, izvesna.

Tokom prošlogodišnje manifestacije, naime, publika je ocenjivala filmove i glumce, sa idejom da neko od najpopularnijih na sledećem festivalu bude gost. Najveći broj posetilaca dao je glas mladoj glumici Negar Džavaherijan, za koju je najavljeno da dolazi u Beograd. Ukoliko sve bude kako je planirano, gledaoci će zajedno sa njom biti u prilici da na posebnoj projekciji pogledaju film sa 14. Festivala „Ovde bez mene“.

Ovogodišnji jubilarni festival, kao i prethodnih godina, organizuje Kulturni centar Irana, u februaru, u isto vreme kada je u Teheranu veliki Fadžr filmski festival, i kada zemlja obeležava nacionalni praznik, godišnjicu Islamske revolucije. Odabrani filmovi na programu u Beogradu prikazani su sa uspehom, ili se njihovo prikazivanje najavljuje, na najvećim festivalima, širom sveta.

Ljubitelje i poštovaoce iranske kinematografije vredi podsetiti da su filmovi sa prethodnih festivala koji su izazvali najveće interesovanje publike dostupni u videoteci Kulturnog centra Irana u Beogradu, u DVD formatu, sa srpskim titlom.

Program 15. Festivala iranskog filma

Sreda, 3. februar, 19:00
Svečano otvaranje festivala, a zatim projekcija.
Redak istine (Jek satr vāgeijat, 2012)
Režija: Ali Vazirian. Uloge: Hosein Jari, Mehraveh Šarifinija, Reza Nađi, Homajun Eršadi
Mladi bračni par vlasnika kulturnog magazina bori se sa finansijskim problemima. U trenutku kada izgleda da izlaza nema, stiže im pomoć iz neočekivanog izvora. Prihvativši tu pomoć, otiskuju se na neizvesno putovanje ka propasti.
(repriza: četvrtak, 4. februar, 18:00)

Četvrtak, 4. februar, 20:00
Danas (Emruz, 2013)
Režija: Reza Mirkarimi. Uloge: Parviz Parastui, Soheila Golestani, Šabnam Mogadami, Hesam Mahmudi
Vremešni taksista Junes pred kraj smene vozi mladu trudnu ženu u bolnicu, ni ne zamišljajući šta ga tamo čeka, i da će mu ta vožnja promeniti život.
(repriza: petak, 5. februar, 18:00)

Petak, 5. februar, 20:00
Neko želi nešto da ti kaže (Jeki mihād bāhāt harf bezane, 2011)
Režija: Manučehr Hadi. Uloge: Anahita Ne’mati, Hamidreza Pegah, Jekta Naser, Šahab Hoseini
Jasaman živi s majkom Lejlom, i nikad nije videla svoga oca. Nakon saobraćajne nesreće doživljava moždanu smrt, a njena majka kreće u potragu za njenim ocem kako bi dobila saglasnost da donira organe svoje ćerke.
(repriza: subota, 6. februar, 18:00)

Subota, 6. februar, 20:00
Dani ljubavi i izdaje (Ruzegāri ešg va hijānat, 2014)
Režija: Davud Bidel. Uloge: Šahrzad Kamalzade, Homajun Eršadi, Milad Kejmaram, Nasrin Moganlu
Ugledni inženjer sa ćerkom dolazi u zabačeno selo radi izgradnje novog modernog naselja. Ubrzo otkrivaju da je lokalno stanovništvo prisilno primorano da napusti svoja ognjišta. Okreću se protiv svojih poslodavaca, što neizbežno vodi do tragedije, ali i do rađanja nove ljubavi.
(repriza: nedelja, 7. februar, 18:00)

Nedelja, 7. februar, 20:00
Pet zvezdica (Panđ setareh, 2013)
Režija: Mahšid Afšarzadeh. Uloge: Diba Zahedi, Šahab Hoseini, Homajun Eršadi, Sahar Gorejši
Studentkinja Marijam zapošljava se kao čistačica u luksuznom hotelu, kako bi obezbedila novac za studije. Ubrzo biva suočena sa netrpeljivošću i spletkama među osobljem, a kada jednom čuvenom gostu nestane dragoceni predmet, biva optužena i za krađu.
(repriza: ponedeljak, 8. februar, 18:00)

Ponedeljak, 8. februar, 20:00
Rov 143 (Šijār 143, 2013)
Režija: Narges Abijar. Uloge: Merila Zare’i, Golareh Abasi, Mehran Ahmadi, Mohamad Džavad Ezati
Olfat teškom mukom podiže ćerku i sina. Kada sin kao dobrovoljac ode u rat, ona sa zebnjom prati vesti sa ratišta, očekujući povratak sina.
(repriza: utorak, 9. februar, 18:00)

Opciona projekcija
Ovde, bez mene (Inđā bedune man, 2011)
Režija: Bahram Tavakoli. Uloge: Hamed Sabet, Negar Džavaherijan, Fateme Motamed-Arija, Parsa Piruzfar
Devojka Jalda je invalid, skuplja staklene figure životinja, a njen brat Ehsan sanja da postane pisac. On svoje slobodno vreme provodi lutajući po bioskopima i gledajući stare filmove. Majka Faride izdržava porodicu radeći dva posla, i ona je jedini član porodice koji se svesno suočava sa teškim uslovima života. Ona čini sve da spasi porodicu, ali neki naizgled beznačajni događaji poremetiće sve njene planove.

Svi filmovi imaju srpski titl.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.