Naslovna » Izlasci » Festivali » 5. Beogradski Šopen Fest od 26. februara do 1. marta
5. Beogradski Šopen Fest

5. Beogradski Šopen Fest od 26. februara do 1. marta

U Beogradu će od 26. februara do 1. marta biti održan 5. Beogradski Šopen Fest, međunarodni projekat koji organizuju Kreartiva i MŠ „Stanković“.

Kao jedinstveni događaj u regionu, Beogradski Šopen Fest promoviše klasičnu muziku predstavljajući lik i delo jednog od najvećih kompozitora u istoriji čovečanstava – Frederika Šopena, sa fokusom na mladim talentima, ali i promociji vrhunske pijanističke umetnosti.

Festival koji su od 2012. podržale značajne kulturne i državne institucije, i ove godine će ponuditi publici raznovrsne sadržaje: otvoreno Internacionalno pijanističko Takmičenje za mlade talente, koncerte, stručna predavanja, muzičke radionice za decu i predstaviti značajne umetnike, pedagoge i predavače.

Beogradski Šopen Fest 2016 nastavlja humanitarne aktivnosti i uspostavlja novu saradnju sa programom El Sistema Srbija, koji se bavi socijalnom inkluzijom dece kroz muziku.

Izdvajamo

Iz ovogodišnjeg programa Beogradskog Šopen Festa, izdvajamo…

»»» Ekskluzivno, na Kolarcu 27. februara od 20.00, koncert hrvatskog pijaniste Aljoše Jurinića (finaliste prestižnog Šopenovog konkursa u Varšavi 2015.), uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS sa maestrom Bojanom Suđićem.

Koncert je organizovan u saradnji sa Muzičkom produkcijom RTS. Karte po cenama od 300, 600 i 900 RSD dostupne su na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Pijanistu Aljošu Jurinića očekuju koncerti u najvećim dvoranama poput Karnegi Hola, zatim u Varšavi u Crkvi sv. Krsta gde se čuva Šopenovo srce. Nominovan je i za ličnost godine u Hrvatskoj.
Koncert Jurinića na Kolarcu, kao pijaniste kojeg krase izuzetno pijanističko umeće i prefinjeni senzibilitet, a kao jedinog iz regiona koji je ikada ušao u finale čuvenog varšavskog takmičenja, predstavlja ekskluzivitet za kulturni život Beograda i Srbije.

Publika će moći i neformalno da upozna Aljoša Jurinića 28. februara od 16.00, u Svečanoj Sali MŠ „Stanković“, na predavanju Međunarodno takmičenje Frederik Šopen – nekad i sad i Susret sa umetnikom, uz učešče muzikologa, prof. Dragoljuba Katunca, kao dugogodišnjeg izveštača sa čuvenog pijanističkog konkursa Frederik Šopen u Varšavi, I moderatora programa, prof. i pijanistu Dragomira Bratića.

»»»Koncert FEST gosti, 28. februara od 18.00, Svečana sala MŠ Stanković. Predstaviće se talenti Muzičke škole „Vladimir Đorđević“ iz Jagodine i Orkestar El Sistema Srbija.

Posle koncerta sledi predavanje o programu El Sistema Srbija – Đurđa Papazoglu i Marijana Milošević Simić, direktorke Udruženja Music Art Project, koje od 2014. u Srbiji sprovodi novu metodu rada zaštićenu od strane UNESCO. El Sistema Srbija je program koji pruža mogućnost svakom detetu, bez obzira na društveni status, godine ili talenat, da se besplatno bavi muzikom. Saradnjom sa MAP-om, BŠF doprinosi širenju misije važnosti socijalne inkluzije kod svoje publike.

»»» Pijanistički resital srpskog pijaniste Mihajla Zurkovića, 29. februara od 19.30, u Skupštini grada Beograda, kada će nastupiti i prvonagrađeni na Pijanističkom Takmičenju BŠF.

Ulaz na koncert je slobodan.

»»» Tradicionalni, humanitarni koncert „Šopen kao inspiracija“, 1. marta od 19.30, u Skupštini grada Beograda, u saradnji sa humanitarnom organizacijom BELhospice, Kamerna dela F. Šopena izvešće renomirani srpski umetnici: Ljubiša Jovanović – flauta, Sandra Belić – violončelo, Tanja Obrenović – mecosopran, Bojana Dimković, Hrvoje Ivović i Maja Rajčić – klavir kao i dečji hor El Sistema Srbija.
Donatorske ulaznice po ceni od 1000 RSD se mogu nabaviti u Belhospice centru.

U okviru BŠF će biti i Programa za decu, 27. februara na Kolarcu – „Kako se sluša Šopen“ (100 RSD), i Muzička radionica „Little piano“ u DKC Majdan.

U susret Šopen Festu

Festival će biti najpre najavljen koncertom „U susret Šopen Festu“, u Narodnoj Bibilioteci Srbije 20. februara, kada će nastupiti mladi pijanisti iz Srbije i regiona, pobednici prošlogodišnjeg pijanitičkog Takmičenja BŠF. (danubeogradu.rs)