Naslovna » Izlasci » Akcije » 59. Beogradska Kritična masa – Samo duplo (Brankov most)
59. Beogradska Kritična masa - Samo duplo

59. Beogradska Kritična masa – Samo duplo (Brankov most)

Pod sloganom „Samo duplo“ 59. Beogradska Kritična masa biće održana u subotu, 28. februara od 16.30.

UG Ulice za bicikliste organizuje još jednu grupnu vožnju ulicama koja startuje na Trgu republike.

Još malo pa će tri godine kako je, zbog opasnog propadanja konstrukcije, zatvoren pešačko-biciklistički trotoar na uzvodnoj strani vitalno važnog Brankovog mosta preko reke Save, u strogom centru Beograda.

Razni gradski zvaničnici – od gradskog menadžera Gorana Vesića, do Darka Glavaša iz Beokoma, licitirali su sa rokovima popravke: za godinu dana, pa u oktobru, pa iduće godine, pa mora tender…

Izgleda da ovde ne važi ni ono „biće gotovo za dve godine, najkasnije tri“, jer ove godine će se navršiti pune tri godine od kako je pešačka staza zatvorena, ali u dopisu koji smo dobili od Gradske uprave nema konkretnog roka kada će biti rešen ovaj problem Beograđana i gostiju Beograda. Navode visoku cenu radova i kažu „razmotriće“.

Potencijalno je ugrožena bezbednost prolaznika i drugim trotoarom, na nizvodnoj strani mosta, na šta ukazuje otpadanje istrulelih delova oboda trotoara uz ogradu i podizanje asfalta na spojevima ploča trotoara, od nabubrele rđe konstrukcije. Most se odavno i vidno ulegao na stubu na novobeogradskoj strani.

Zato UG Ulice za bicikliste poziva sve „ekološke vozače“ da ukažu javnosti na te probleme i neshvatljivu sporost vlasti da ih reši. Kritična masa će podsetiti vlasti da je protok pešaka i biciklista na Brankovom mostu podjednako bitan kao i protok motornih vozila, jer je ovo najfrekventnija saobraćajnica između Beograda i Novog Beograda.

Organizatori dodaju da će se „u ‘A1 fazi okupljanja’ samo provozati“, a ako ne bude promene stava vlasti, i aktivnosti da se problem reši, nastaviće i zaoštriti protest.

Učesnicima se preporučuje da ponesu trubice i pištaljke kao i svetla. Rutu pogledajte OVDE. (danubeogradu.rs)