Naslovna » Izlasci » Izložbe » Anamarija Vartabedijan: Na obroncima Ararata
Anamarija Vartabedijan: Na obroncima Ararata
Na obali jezera

Anamarija Vartabedijan: Na obroncima Ararata

Izložba slika i ilustracija Anamarije Vartabedijan „Na obroncima Ararata“ biće otvorena od 12. (19.00) do 24. februara u Etnografskom muzeju (Studentski trg 13).

Na otvaranju će biti priređen muzički program (Katarina Kaćunković i Vartan Baronijan), a Anuš Balajan čitaće jermensku poeziju.

Na izložbi će biti predstavljena 23 rada inspirisana Jermenijom. Novi ciklus slika i ilustracija nastao je u poslednje dve godine, i predstavlja inovativni spoj savremenih grafičkih i slikarskih tehnika.

Slike i ilustracije su inspirisane jermenskim kulturnim nasleđem, hačkarima, spomenicima i crkvama, pismom i narodnom tradicijom, kao i crkvama u Srbiji koje su gradili jermenski graditelji. Radovi su u tehnici akrilik na papiru i platnu, digitalna štampa, frotaž.

– Svojom tridesetšestom samostalnom izložbom obeležavam dvadeset godina samostalne izlagačke aktivnosti. Obeležavanje ove dvadesetogodišnjice je započelo retrospektivnom izložbom aprila 2015. godine u Folk art muzeju u Jerevanu u organizaciji Ministarstva kulture Republike Jermenije i Konzulata Republike Srbije u Jerevanu. Kao izuzetno aktivan beogradski autor, sa precima (očevi roditelji) koji su došli u Srbiju početkom 20. veka bežeći od pogroma iz istorijske zapadne Jermenije, ovom izložbom želim da da odam počast kulturi i tradiciji otadžbine i da ukažem na jermensko kulturno nasleđe u Srbiji. Moja želja je da ovom izložbom približim našem narodu jermensku kulturnu baštinu koja mu je kroz hrišćanstvo, arhitekturu i mnoge druge elemente bliska, kao i da kroz svoj umetnički rad sačuvam i istaknem vrednosti i bogatstvo jermenske kulture – kaže Anamarija Vartabedijan. (danubeogradu.rs)

Prateći program izložbe

»»» 16. februar od 18.00 – „Pesničko veče“ Anuš Balajan
»»» 19. februar od 19.00 – „Jermeni u Turskoj – 100 godina posle“ Danko Strahinić
»»» 23. februar od 19.00 – „Jermenija – putovanje, srednjovekovna arhitektura i ornament“ Anamarija Vartabedijan

Anamarija Vartabedijan: Na obroncima Ararata
Sevanavank