Naslovna » Izlasci » Pozorište » Atelje 212: Premijera predstave „Primorje“
Primorje - Atelje 212

Atelje 212: Premijera predstave „Primorje“

Pretpremijerno i premijerno, 2. i 3. marta od 20.30, na sceni „Petar Kralj“ Ateljea 212 biće izvedena predstava „Primorje“.

Predstava u režiji Stefana Sablića rađena je po tekstu Edvarda Olbija. Uloge tumače Gorica Popović, Branislav Zeremski, Ivan Mihailović i Tamara Dragičević.

Koliko nam je poznato živimo samo jedan put i šta bi moglo biti gore od toga da stignemo do kraja života i shvatimo da ga ustvari nismo živeli? (Edvard Olbi)

Reč reditelja

Snovi detinjstva, duboko skriveni, panično osvešćivanje bez rešenja i neočekivano brzo putovanje naniže. Nesrećni, ne razumevajući ni sami zbog čega nas neki slučajni okidač pokrene, mi dotaknemo te snove i naš život se urušava, jer teško pronalazimo rešenje.

Da li je životinjama bolje jer nemaju osećanja, svest? Tako je isključeno zlo, mržnja, laži, izdaja, demagogija. Životinjski svet lišen je strašnog zla koje samo čovek ume da proizvede. Duhovito i bolno umetničko delo Edvarda Olbija.

Dobro kontrolisani minimum

– Drama „Primorje“ Edvarda Olbija predstavlja izazov za prevodioca od samog naslova – „seascape“ je primorje, marina, obala, dakle prostor uz more. Međutim, primorski predeo je sasvim sporedna stvar u zapletu drame: njeni junaci su Čarli i Nensi, stariji bračni par koji prilikom letovanja na moru sumira svoj život u iščekivanju skore smrti – napisala je povodom premijere Vladislava Gordić Petković, koja je i prevela ovaj tekst.

– Doslovno niotkuda, pojavljuju se dva bića slična njima – mužjak i ženka po imenu Lesli i Sara – koja tek treba da prođu evoluciju i postanu ljudi. Lesli i Sara izranjaju iz vode, vođeni neobjašnjivom ali neutaživom potrebom da na kopnu pronađu novi život. Dakle, primorski predeo je tek ram za sliku jedne parabole o evoluciji, o sticanju identiteta, o upoznavanju novih mogućnosti. U reči seascape čujemo i reč escape koja znači beg, i to će nam razrešiti nedoumicu – reč je o bežanju koje je nužno vezano za more. Dok bračni par beži na more kako bi potrošio svoje poslednje rezerve vitalnosti, čudni čovekoliki reptili beže iz mora u potrazi za novim životom.

– Odlaskom na letovanje, bračni par pokušava da se otrgne konvencionalnom, strogo kontrolisanom načinu života, rutini koja čeka nemoćne starce – rutini kojoj bi se Čarli rado prepustio da nije vitalne i odlučne Nensi koja se odupire starenju i smrti. Njihovo poslednje letovanje zaista će biti drugačije od svih drugih, a sve buduće razglednice sadržaće priču o neverovatnom susretu s morskim stvorenjima – priču kojoj se neće verovati – zaključuje Vladislava Gordić Petković. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.