Naslovna » Izlasci » Pozorište » Baletski rock spektakl „Radio&Julija“ prvi put u Beogradu

Baletski rock spektakl „Radio&Julija“ prvi put u Beogradu

Ljubitelje baleta, ali i ljubitelje rock muzike, 19. aprila od 20.00, u Velikoj dvorani Sava centra očekuje veliki baletski rock spektakl „Radio&Julija“.

Posle deset godina brojnih izvođenja, uvek ispraćenih ovacijama, na najprestižnijim svetskim scenama poput Državnog kremaljskog dvorca u Moskvi, Kijevske opere, te nacionalnih pozorišta Amerike, Australije, Singapura, Kanade, Koreje, Rumunije, po prvi put će ovaj baletski rock spektakl biti predstavljen i publici u Beogradu.

Ovaj genijalan spoj baleta i rocka se mora videti i doživeti, jer se takva prilika retko pruža.

Uvrnuta verzija

Jedna od najpoznatijih ljubavnih priča doživela je mnoge verzije i oblike, ali ovo je nešto sasvim drugačije. „Radio&Julija“ je baletska predstava inspirisana Šekspirovim najpoznatijim delom, a uz muziku popularnog britanskog benda Radiohead.

Ovo je delo svetski priznatog koreografa Edwarda Cluga, a u ulozi Romea naći će se jedan od najpoznatijih baletana svetske baletske scene, Denis Matvienko.

Poznati rumunski koreograf, koji živi i radi u Sloveniji, Edward Clug, uspeo je da spoji naizgled nespojivo i da stvori modernu verziju poznate priče u kojoj Julija, koju tumači Olga Timoshiva, ne umire.

„Mogli biste ovo nazvati uvrnutom verzijom. Moja namera nije bila da ponovo ispričam ispričanu priču, nego da priuštim publici iskustvo iz druge perspektive“, objasnio je Clug.

U stvaranju svoje verzije ove priče, Clug kaže da se namerno udaljio od Šekspirove verzije. Iako „Radio&Julija“ ne prati doslovno originalnu priču, jednosatni balet postavljen u današnjem svetu predstavlja retrospektivu neispunjene ljubavi i sadrži sve bitne elemente poznatog Šekspirovog dela.

Ulogu Romea nosi Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Petersburga koji se po broju odigranih uloga i osvojenih nagrada na najprestižnijim takmičenjima, slobodno može svrstati među najbolje baletske igrače na svetu. Umeće Matvienka najbolje je opisala legendarna Natalija Makarova: „On je Barišnikov, Nurejev i Godunov u jednoj osobi. Balet nije video takav fenomen već duže vreme“.

Radiohead se nije slučajno našao u celoj priči i delom u samom nazivu. Tragična atmosfera i senzibilitet pesama Clugovog omiljenog benda često su ga asocirali na priču o Romeu i Juliji, pa je razvio ovu savremenu koreografiju uz muzičku podlogu 11 pesama Radioheada, uglavnom sa albuma „Kid A“ i „OK Computer“.

Quatro
Quatro

Quatro

U drugom činu, posle priče o Romeu i Juliji, beogradska publika će uživati u još jednom vrhunskom delu Edwarda Cluga pod nazivom „Quatro“.

Baletski performans, koji predstavlja život metropole sa svim njenim ritmovima, konfliktima i nepredvidljivostima, ušao je u istoriju kada je nominovan u čak četiri kategorije za najprestižniju nagradu ruskog pozorišta „Zlatna Maska“.

Muzičku podlogu za ovaj deo predstave napisao je nagrađivani slovenački kompozitor i multiinstrumentalista, Milko Lazar, a posebnost ovog dela je što se muzika izvodi uživo na sceni, a piano i violončelo su deo scenografije.

Pored uspeha i ovacija koje ove predstave izazivaju kod najzahtevnije baletske publike i ljubitelji popularne rock grupe Radiohead će imati priliku za nesvakidašnji doživljaj muzike svog omiljenog benda.

Ulaznice za ovaj baletski rock spektakl se mogu kupiti na blagajnama Sava centra, kao i na svim prodajnim mestima Eventima.
Cene ulaznica su od 1.500 do 2.400 RSD zavisno od mesta sedenja. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.