Naslovna » Izlasci » Festivali » Belgrade Calling 2016: John Newman na Tašu

Belgrade Calling 2016: John Newman na Tašu

Pored benda Simply Red, u okviru festivala Belgrade Calling nastupiće i engleska soul zvezda John Newman.

Na stadionu Tašmajdan 22. juna domaća publika će videti i čuti jednog od najtraženijih pevača današnjice kao headliner-a prvog dana festivala.

Ulaznice se prodaju preko mreže Eventim, a cene su: parter – 1.990 RSD, tribine – 2.500 RSD i Fan Pit – 3.000 RSD.

John Newman – iskrena saga

Priča Johna Newmana je iskrena saga o uspehu koja prati njegov razvoj od dečaka iz siromašnog engleskog okruga do čoveka s moćnim soul glasom koji obara sve rekorde u prodaji.

John je odrastao u malom okrugu u engleskom Jorkširu s bratom i samohranom majkom koja ga je upoznala sa zvukom Motowna i Staxa, a na njega je uticao i plesni pokret Northern Soul, što se i danas vidi u Johnovom izražaju.

Od malena je sve radio sam – kada je imao 14 godina počeo je da svira gitaru i naučio da snima i producira, pa čak bio i DJ. Njegovo odrastanje obeležio je i gubitak dva najbolja prijatelja u saobraćajnoj nesreći. „Bol je bio toliko jak, da sam morao da nađem načina da se izborim sa istim. Preko dana sam učio, a noću plakao uz gitaru i pisao pesme“.

Posle studiranja u Lidsu, John se seli u London i osniva bend. Dok je radio u baru sprijateljio se s Pirsom Agetom, članom Rudimentala, koji kasnije s njegovim glasom u numeri „Feel The Love“ stiču svetsku slavu.

Nakon drugog zajedničkog hita „Not Giving In“, ubrzo sledi Newmanov prvi samostalni singl „Love Me Again“ i prvo mesto britanske, ali i mnogih svetskih lista, uključujući i proboj na američko tržište. Debitantski album „Tribute“ takođe dospeva na vrh britanske liste.

Singlovi „Love Me Again“, „Losing Sleep“, „Out Of My Head“ i „Cheating“ kao i rad sa sastavom Rudimental na hitovima „Not Giving In“ i „Feel The Love“ ili „Blame“ s Calvinom Harrisom s kojim je osvojio svetske top liste, svi zajedno imaju više od milijardu pregleda na YouTubeu.

Premijera albuma „Revolve“

John Newman će u Beogradu premijerno predstaviti svoj novi album „Revolve“ koji je objavljen krajem prošle godine i nasledio je njegovo debi izdanje „Tribute“, prodato u platinastom tiražu.

Novi album je nastao posle Johnovog preseljenja u Los Anđeles, a boravak u Americi ga je dodatno inspirisao u pisanju i komponovanju numera. „Revolve“ se vrti oko novog koncepta, novog osećaja i stila – on je odvažan, jednostavan i moćan i donosi zvuk slomljenog srca, ali i ljubavi, slobode i uzbuđenja.

Stoga nije ni čudo što i „Revolve“ hitovi već osvajaju svetske top liste. Najavni singl „Come And Get It“ je građen na bogatim melodijama i ritmu i savršeno predstavlja stvaralačku fazu u kojoj se John nalazi. Drugi singl s albuma je „Tiring Game“ koji ugošćuje legendarnog Charlia Wilsona iz The Gap Benda te vas tera na ples uz piano i orgulje.

„All My Hear“ je disko stvar puna orkestracija, dok je radiofonična „Lights Down“ savršena za slušanje u automobilu. „Love’s Gone“ se bazira na Johnovoj piano solaži, a „Never Give It Up“ jedna od najemotivnijih numera na albumu.

Odličnu i ritmičnu „Something Special“ producirao je sam John. Album zatvara „We All Get Lonely“ koja podseća na Led Zeppelin i toplinu gospel bluesa.

Dvadesetpetogodišnji pevač John Newman je fascinantna pop zvezda jer sam piše, peva, aranžira, svira i producira svoju muziku, ali i režira vlastite video spotove, brine o scenografiji na pozornici ili dizajnira odeću za svoj bend. Jedan je od najpopularnijih muzičara nove generacije koji je u jako kratkom roku od nežnog dečaka iz Severnog Jorkšira postao izvođač koji snima u studiju Majkla Džeksona. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.