Naslovna » Izlasci » Pozorište » Bitef teatar – premijera: Priča o vojniku
Priča o vojniku

Bitef teatar – premijera: Priča o vojniku

Savremena plesna predstava „Priča o vojniku“ biće premijerno izvedena u Bitef teatru 4. marta od 20.00.

Povodom 27. rođendana Bitef teatra koji će biti obeležen 3. i 4. marta biće postavljena izložba fotografija Bitef dens kompanije i predstavljena monografija Bitef teatra u Klubu književnika.

Sledećeg dana na sceni Bitef teatra biće premijerno izvedena „Priča o vojniku“, u koreografiji svetski priznatog koreografa Gaja Vajcmana i Ronija Havera.

Učestvuju igrači Bitef dens kompanije Ana Ignjatović Zagorac, Nataša Gvozdenović, Luka Mihovilović, Vladimir Čubrilo, Nikola Tomašević, Luka Lukić.

Muziku za predstavu „Priča o vojniku“ (L’Histoire du Soldat) komponovao je Igor Stravinski 1918. godine, a libreto je napisao Ramuz. U adaptaciji ovog dela kompanije „Club Guy & Roni“, libretista Džudit Herzberg preradila je libreto tako da podstakne moralnu dilemu mladog vojnika koji se vraća iz rata. Тo je postignuto jednostavnim pitanjem – kako se jedan pošten čovek nosi sa činjenicom da je ubijao ljude sa druge strane rovova?

Predstava „Priča o vojniku“ spoj је intenzivnog plesa, govora, muzike, putovanje kroz imaginarne, ali i istinite događaje i emocije. Predstava je dobila prestižnu nagradu „Zlatna maska“, na istoimenom pozorišnom festivalu u Moskvi 2013. godinе. (danubeogradu.rs)