Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Blok 26: Izrađen plan detaljne regulacije
Blok 26: Izrađen plan detaljne regulacije

Blok 26: Izrađen plan detaljne regulacije

Centralni deo Novog Beograda, blok 26, uskoro bi mogao da postane novo gradilište.

Prošlo je skoro devet godina od kada je završen urbanističko-arhitektonski konkurs za idejno rešenje bloka 25 i 26 na Novom Beogradu, a prvu nagradu je osvojio rad arhitekata Jovana Mitrovića i Dejana Miljkovića.

Na osnovu ovog rešenja trebalo je pristupiti izradi plana detaljne regulacije, međutim taj korak nije bio napravljen do sada, otkrivaju novinari portala Beobuild, i dodaju da može samo da se pretpostavlja zbog čega je prolongirano usvajanje plana. Međutim, to je jedan od razloga zbog kojih je centralni deo Novog Beograda i dalje neizgrađen.

380.000 novih kvadrata

Vlasnici zemljišta u bloku 26 su kompanije „Energoprojekt“ i „Napred“, pa oni imaju poseban interes da se usvoje planovi za ovu zonu. Po njihovoj inicijativi konačno se pristupilo izradi ovog plana i nacrt se trenutno nalazi na javnom uvidu u zgradi Gradske uprave.

Sa usvojenim planom detaljne regulacije i izrađenim projektima ovo atraktivno zemljište postaje odlična ponuda za potencijalne investitore i partnere.

Plan detaljne regulacije prvenstveno se odnosi na zemljište u bloku 26, a predviđa oko 380.000 novih kvadrata bruto građevinske površine. U odnosu na idejno rešenje sa konkursa, redukovana je količina planiranih kvadrata, što se ocrtava u umanjenim gabaritima i nižoj spratnosti planiranih objekata.

Glavne odlike koncepta su slobodnostojeći objekti pozicionirani obodom bloka i oslobođeni cetralni prostor u formi trga sa parkovskim uređenjem. Centralni trg integriše slobodne površine oko crkvenog kompleksa, čime se stvara jedinstven javni prostor dostupan svim korisnicima.

Četiri kule od po 120 metara

U okviru bloka planirana je izgradnja pet novih objekata, jedan kao dodatak regulaciji prema Bulevaru Mihajla Pupina poslovne namene, zatim po jedan duž Ulice Antifasističke borbe i Španskih boraca pretežno stambene namene, i dva posebna repera duž Bulevara Zorana Đinđića sa kombinovanom poslovnom namenom i jakom koncentracijom trgovinskih sadržaja.

Visinski akcenat je na objektima duž Bulevara Zorana Đinđića, gde se na proširenim osnovama od 32 metara planiraju četiri vitke kule maksimalne visine 120 metara.

Na objektu u Bulevaru Mihajla Pupina takođe je predviđena proširena osnova u visini postojećih objekata i tanka vertikala sa visinom od 65 metara duž ose sever-jug. Na objektima iz Ulice Antifašističke borbe i Španskih boraca visinsko akcentovanje dozvoljeno je samo u delu uz ulicu i maksimalnom visinom frontova od 52 i 58 metara.

Blok 26: Izrađen plan detaljne regulacije

Unutar bloka neće biti dozvoljena izgradnja internih nadzemnih saobraćajnica, a kolski pristup će biti omogućen izgradnjom podzemnih pristupnih saobraćajnica.

Po dva pristupa podzemnim saobraćajnicama nalaziće se u ulicama Antifašističke borbe i Španskih boraca, a omogućavaće pristup podzemnim garažama, objektima i snabdevanju za planirane namene.

Parkovi neće naći mesto između samih zgrada već i na njima. Planirano je ozelenjavanje oko dva hektara ravnih krovova i sa visokim rastinjem.

Predlagači predviđaju da će se tako formirati „novo prizemlje na krovovima“ za korisnike planiranih objekata. Sve to podrazumeva dobre statičke osobine krovne konstrukcije i trajnu hidroizolaciju.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.