Naslovna » Izlasci » Dani Beograda 2016 od 15. do 30. aprila

Dani Beograda 2016 od 15. do 30. aprila

Manifestaciju Dani Beograda 2016 činiće 18 događaja za sve generacije koji će biti održani od 15. do 30. aprila.

Ove godine Beograd slavi 1.138 godina otkako je naš grad prvi put u zvaničnom dokumentu pomenut slovenskim imenom Beograd i 149. godina od kada je knez Mihailo Obrenović dobio ključeve grada, čime je okončana 346 godina duga otomanska okupacija prestonice Srbije.

Odbor za organizaciju proslave Dana Beograda usvojio je Program proslave Dana Beograda, kao i trajni zvanični znak ove manifestacije. Pripremljen je bogat kulturni program kojim se ne obeležavaju samo značajni datumi naše istorije već i predstavlja kultura, tradicija i istorija prestonice.

Prva manifestacija, Dečje beogradsko proleće, biće održana u subotu, 15. aprila, a zatim će sutradan u Knez Mihailovoj biti organizovano 18 koncerata.

Manifestacija „Beograd u kadru“ biće održana na tri lokacije, i to u Knez Mihailovoj ulici, na Savskoj promenadi i na Cvetnom trgu od 16. do 18. aprila, a 17. aprila biće organizovan književni matine na kome će beogradski glumci čitati stihove o Beogradu.

Građani će 18. aprila moći da obiđu gradske institucije u okviru manifestacije „Otvorena vrata institucija grada„, a istog dana Muzej Jugoslovenske kinoteke organizovaće reviju filmova o Beogradu.

Dani Beograda - zvanični znak

Izložbe, koncerti, nagrade…

U Skupštini grada od 16. do 20. aprila biće održana izložba vrednih eksponata iz beogradskih muzeja koje građani nisu u prilici da vide. Na Savskoj promenadi posetioci će moći da pogledaju izložbu „Iz istorije plovidbe“ Muzeja nauke i tehnike, uživaju u koncertu evergrin muzike sa Vojkanom Borisavljevićem, Nadom Pavlović, Beti Đorđević i Žarkom Dančuom, kao i u koncertu Vlade Maričića i Tanje Jovičević.

Beograđani će u četvrtak, 21. aprila, moći da prisustvuju koncertu Divne Ljubojević u Sava centru, kao i obeležavanju Međunarodnog dana džeza u subotu, 30. aprila, u okviru kojeg će biti održani koncerti Big benda RTS-a sa specijalnim gostom Dušanom Gojkovićem i koncert Lie Pale u Domu omladine.

Svečana dodela godišnjih nagrada Grada Beograda biće organizovana 19. aprila u Skupštini grada.

Spot za ovogodišnju manifestaciju pogledajte OVDE.

Zvanični znak

Glavna gradska manifestacija Dani Beograda dobila je i zvanični znak, koji će od ove godine biti njeno trajno obeležje.

Znak predstavlja stilizovane ključeve grada i rad je studenata Fakulteta primenjenih umetnosti Aleksandra Sevaljevića i Stefane Maksimović u okviru predmeta Grafički dizajn, koji vodi redovni profesor Zoran Blazina. (Beoinfo)

Dani Beograda 2016 – program

Dani Beograda 2016 - program Dani Beograda 2016 - program Dani Beograda 2016 - program Dani Beograda 2016 - program Dani Beograda 2016 - program Dani Beograda 2016 - program Dani Beograda 2016 - program Dani Beograda 2016 - program Dani Beograda 2016 - program Dani Beograda 2016 - program Dani Beograda 2016 - program Dani Beograda 2016 - program Dani Beograda 2016 - program

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.