Naslovna » Izlasci » Dani Moskve u Beogradu 2016

Dani Moskve u Beogradu 2016

Manifestacija Dani Moskve u Beogradu 2016 biće održana od 3. do 7. oktobra.

Jedan od partnerskih gradova srpske prestonice biće predstavljen uz najsadržajniji godišnji program. Među brojnim događajima izdvajamo Gogoljeve dane koje će realizovati Filološki fakultet i Grad Beograd.

U okviru programa u oblasti kulture predviđeno je i postavljanje spomenika znamenitom ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu, predstavljanje savremene ruske drame u Ustanovi kulture „Vuk“, rekonstrukcija jedne od fasada u centru Beograda, rad ruskog arhitekte, koju će finansirati Naftna industrija Srbije, te retrospektiva ruskog filma u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Predviđen je, takođe, bogat muzički program u organizaciji Sava centra i Kolarčeve zadužbine, koji će predstaviti bogatu tradiciju ruske klasične, nacionalne i duhovne muzike u izvedbi solista i ansambala Baljšoj teatra i Hora Moskovske patrijaršije.

Glavni događaj iz sveta muzike će biti gostovanje svetski poznatog trija Moscow Art Trio, čija umetnost predstavlja vrhunski spoj klasike, džeza i tradicionalne muzike, te nastup svetske muzičke zvezde, violiniste Vadima Rjepina.

Tokom manifestacije biće organizovani paneli o drumsko-saobraćajnoj infrastrukturi i uređenju javnih prostora, trgovinsko ekonomskoj saradnji, biće organizovan mini festival ruskih filmova, a nastupiće Moskovski kamerni orkestar „Musica Viva“ i Moskovsko državno akademsko pozorište igre „Gželj“.

Osim programa u oblasti kulture, predviđen je dolazak predstavnika velikih moskovskih trgovinskih lanaca, zainteresovanih za dolazak srpskih proizvođača na tržište Moskve. Cilj ove manifestacije je da se kroz poslovni forum okupi što veći broj privrednika iz Rusije i da se predstave svi potencijali i investicije u Beogradu.

U planu je i učešće beogradskih učenika uzrasta do 17 godina na velikom međunarodnom naučnom takmičenju u oblasti prirodnih nauka „Naučna olimpijada“, koje će biti organizovano u Moskvi i gde je predviđeno učešće učenika iz 30 partnerskih gradova Moskve, uključujući Berlin, Pariz, London, Rim, Njujork i Meksiko. Biće organizovan i mini-turnir u vaterpolu i košarci za srednjoškolce.

Manifestacija će se održavati u Starom dvoru, Privrednoj komori Beograda, na ulicama i centralnim trgovima na kojima će biti mnogo različitih programa. Beograd će naredne godine u Moskvi predstaviti svoje potencijale.

U okviru manifestacije, 4. oktobra, u Sava centru, biće održan Poslovni forum i B2B susreti ruskih i srpskih privrednika. Očekuje se učešće više od 30 ruskih kompanija iz različitih oblasti.

Izložba „Moskva – prošlost i sadašnjost“

Kao pretprogram manifestacije Dani Moskve u Beogradu, na Savskom šetalištu na Kalemegdanu otvorena je izložba „Moskva – prošlost i sadašnjost“.

Na 60 panoa, kroz dela poznatih ruskih fotografa, posetioci Kalemegdana moći će da vide kako se Moskva menjala, kako se razvijao gradski život u XX veku i kako živi i diše danas – u trećem milenijumu.

Posetioci će moći da vide promene u arhitekturi grada, od usvajanja plana preuređenja Moskve tridesetih godina prošlog veka do današnje moderne arhitekture, koju predstavljaju most „Živopisni“, Međunarodna kuća muzike, novi sportski objekti, pozorišne zgrade i monumentalni spomenici, koji na nov način organizuju urbani prostor stvarajući modernu životnu sredinu njenih stanovnika.  (Beoinfo / danubeogradu.rs)

Dani Moskve u Beogradu – program

Ponedeljak, 3. oktobar
12.25… Dolazak delegacije Moskve u Beogradu
(Aerodrom „Nikola Tesla“)

17.00… Takmičenje u ženskoj košarci
(CZKS „Šumice“, Ustanička 125)

19.00… Ceremonija otvaranja manifestacije i koncert Musica Viva, moskovskog kamernog orkestra
(Kolarac, Studentski trg 5)

Utorak, 4. oktobar
9.00… Potpisivanje nekoliko protokola i sporazuma
(Stari dvor, Dragoslava Jovanovića 2)

11.00… Forum – poslovna saradnja Moskve i Beograda
(Sava centar, Milentija Popovića 9)

13.00… Paneli – poslovna saradnja Moskve i Beograda
(Sava centar, Milentija Popovića 9)

13.00… Okrugli sto povodom manifestacije
(Ruski dom, Kraljice Natalije 33)

17.30… Otvaranje mini festivala ruskih filmova
(Kinoteka, Uzun Mirkova 1)

19.00… Gala-koncert Moskovskog državnog akademskog pozorišta igre „Gželj“
(Sava centar, Milentija Popovića 9)

Sreda, 5. oktobar
10.00… Otvaranje izložbe ruskog narodnog slikara S. Andrijaki
(Paviljon „Cvijeta Zuzorić“, Kalemegdan)

10.45… Ceremonija predaje zbirke ruskih knjiga Beogradu
(Biblioteka grada Beograda, Knez Mihailova 56)

11.30… Takmičenje u vaterpolu
(SC „Tašmajdan)

15.30… Otkrivanje spomen-ploče ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu
(Avalska 1, Vračar)

Četvrtak, 6. oktobar
14.30… Gosti iz Rusije obilaze znamenitosti Beograda

20.00… Veče ruske muzike
(Pozorište na Terazijama, Terazije 29)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.