Naslovna » BG servis » Hala Pionir dobija ime po Aleksandru Nikoliću

Hala Pionir dobija ime po Aleksandru Nikoliću

U najkraćem roku Hala Pionir dobiće ime po legendi naše košarke – profesoru Aleksandru Nikoliću, saopštili su gradski čelnici.

Prethodno je Hala sportova dobila ime po legendarnom Ranku Žeravici.

Kako saopštavaju iz gradske vlade „Hala Pionir je odavno hram košarke pa nema ništa prirodnije nego da nosi ime po ocu srpske košarke“.

Jedan od inicijatora je Božidar Maljković koji kaže da pred svake izbore u Srbiji, već 16 godina, sprema svoj program od jedne tačke i kreće u potragu za koalicionim partnerom, koji bi prihvatio njegovu ideju da se oda priznanje „ocu srpske košarke Aleksandru Nikoliću“.

On je dodao da će ovim činom biti ispravljena istorijska nepravda, a Beogradu dodeljen još jedan svetski prepoznatljiv urbanonim. Mesto čije će ime znati i pre nego što do same hale dođu.

Hram košarke od 1973. godine

Hala Pionir je, posle Kombank arene, najveća sportska dvorana u Beogradu. Otvorena je 24. maja 1973. godine, izgrađena je po projektu arhitekata Ljiljane i Dragoljuba Bakića, a maksimalni kapacitet tribina je 8.150 mesta.

Trenutno u njoj igraju i treniraju košarkaši Partizana, Crvene zvezde i OKK Beograda, ali se često igraju i utakmice svih reprezentativnih selekcija u košarci, odbojci, rukometu…

Od velikih košarkaških događaja u dvorani Pionir održano je Evropsko prvenstvo u košarci 1975. godine, finale Kupa Radivoja Koraća 1998. i finale Kupa Evrope, a već godinama unazad u njoj svoje mečeve Evrolige igraju naši najveći klubovi, Partizan i Crvena zvezda, zbog čega je i van granica Srbije hala poznata kao istinski „hram košarke“. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.