Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „1000 ždralova za 1000 želja“
Izložba "1000 ždralova za 1000 želja"

Izložba „1000 ždralova za 1000 želja“

U galeriji Ustanove kulture „Parobrod“ od 17. (19.00) do 20. februara biće otvorena izložba „1000 ždralova za 1000 želja“.

Posetioci izložbe mogu da vide tradicionalnu japansku umetnost kreiranja predmeta od papira – origami. Izrada origamija zahteva koncentraciju, strpljenje, maštu i kreativnost.

U Japanskoj kulturi postoji legenda koja kaže da će onom ko napravi 1000 ždralova od origamija biti ispunjena želja.

Poznato je da ptica ždral ostavlja utisak gracioznosti i lepote. U japanskoj kulturi to je sveta ptica za koju se veruje da živi 1000 godina i simbol je besmrtnosti.

Upravo 1000 ždralova od origamija izradila su deca u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u Beogradu. Atelje Milene Čvorović je bio inicijator projekta edukaciju dece o važnosti reciklaže papira, japanske kulture i razvoja ličnih veština kod mladih: koncentracije, strpljenja, mašte kroz jedan vid kreativne energije utemeljene u japanskoj kulturi.

Ždralovi od iskorišćenog papira

Svaki origami ždral je napravljen od već iskorišćenog papira koji je sačuvan u ateljeu, kao i od papira koji se baca u velikim količinama u školama.

Projekat je bio podeljen na dva dela u kojima su se deca upoznavala sa tehnikama pravljenja ždralova, motivacijom i koncentracijom. Drugi deo je bio kreativnog karaktera gde je svako dete ponaosob biralo kako da ukrasi ždrala, bilo pisanjem ili farbanjem.

Izrada i kreativne aktivnosti odvijale su se u školskim i predškolskim ustanovama i u ateljeu Milene Čvorović.

Adresa UK „Parobrod“ je Kapetan Mišina 6a na Dorćolu. Radno vreme galerije je svakim danom (osim nedeljom) od 9.00 do 21 30, a ulaz je besplatan. (DuB volonteri; Nikola Radosavljević)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.