Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba “Kad su ženskinje postale građanke”
Nadežda Petrović, Devojka i mladić u zagrljaju, 1896.
Nadežda Petrović, Devojka i mladić u zagrljaju, 1896.

Izložba “Kad su ženskinje postale građanke”

Od 11. februara do 17. marta Narodni muzej u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije izlaže radove poznatih srpskih umetnika na postavci pod nazivom “Kad su ženskinje postale građanke”.

Autori su , svaki na svoj način, zabeležili doba preobražaja žene i njene uloge u društvu. Posetioci mogu da vide 54 crteža i grafike likovnih stvaralaca druge polovine 19. i prve polovine 20. veka – od Anastasa Jovanovića, Steve Todorovića, Paje Jovanovića i Uroša Predića, preko Bete i Riste Vukanović, Ljube Ivanovića,  Nadežde Petrović, Koste Milićevića, do Zore Petrović, Dese Glišić… kao i reprodukovani foto-materijal, kojim se dokumentuje vreme i stil života žene u 19. i 20. veku.

Postavkom se obeležava Dan državnosti Srbije i podseća na značaj Sretenjskog ustava, koji je jasno označio početak nacionalne emancipacije, nameru i potrebu za modernizacijom društva Srbije 19. veka.

Otvaranje izložbe “Kad su ženskinje postale građanke”, koju zajednički realizuju Narodni muzej u Beogradu i Medija centar “Odbrana”, najavljeno je za četvrtak 11. februar, u 13 časova u Domu Vojske Srbije, Francuska 2.

O izložbi

Postavka izložbe “Kad su ženskinje postale građanke”, autora muzejskog savetnika Gordane Stanišić, manifestacija uloge i značaja srpske žene, osvajanje prava i slobode kroz različite društvene strukture, od vremena kada su prva ženska deca dobila mogućnost da se obrazuju u mešovitim školama Kneževine Srbije, do slabljenja uspona i potencijala modernog liberalnog društva što se, sasvim logično, odrazilo i na status emancipacije žene – građanke.

Postavka  izložbe predstavlja kroz skice, samostalne crteže i grafiku različite ženske identitete, od uglednih supruga vladajućih srpskih dinastija do modernih građanki, anonimnih ali i onih koje su svoj trag ostavile na šire kulturnom i konkretno umetničkom planu.

U ovim likovnim ostvarenjima se prepoznaju žene koji nisu kao do tada samo pasivni, ulepšani modeli na slikarskim platnima, već se pojavljuju kao bolničarke, žene sa fronta, skromne intelektualke sa jasnim ciljem pred sobom. Sve je više i visoko obrazovanih žena, umetnica sa međunarodnim priznanjima, njihova emancipacija prestaje da se ogleda samo kroz prihvatanje aktuelnih modnih trendova i finih manira iz Evrope.

(danubeogradu.rs)