Naslovna » Izlasci » Kolarac: Koncert Pavla Krstića i ansambla „Binički“

Kolarac: Koncert Pavla Krstića i ansambla „Binički“

Nekada „čudo od deteta“, a danas student Univerziteta Mocarteum u Salcburgu, Pavle Krstić, pijanista, nastupa u nedelju 14. februara u Kolarčevoj zadužbini, sa Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički“.

Na programu su dela iz opusa Frederika Šopena.

Šopen – Koncert za klavir i orkestar br.1, e-mol, op.11Za dž
Allegro maestoso
Romance – Larghetto
Rondo – Vivace

Šopen – Poloneza, A-Dur, op.40 br.1 (za orkestar)

Šopen – Koncert za klavir i orkestar br.2, ef-mol, op.21
Allegro
Larghetto
Allegro Vivace

Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ diriguje maestro Pavle Medaković.

Koncert počinje u 11 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Ulaz je besplatan.

O Pavlu Krstiću

Pavle Krstić je rođen 1998. godine. Student je prestižnog Univerziteta Mocarteum u Salcburgu u klasi renomiranog pijaniste i pedagoga Pavela Gililova od 2013. godine. Počeo je da svira klavir sa šest godina, a osnovnu i srednju muzičku školu završio je u klasi Milene Apić.

Nastupao je kao solista na značajnim manifestacijama u prestižnim salama u Srbiji, kao i u dvorani Lisinski u Zagrebu, Crnoj Gori, Austriji, Italiji, Nemačkoj, Španiji, Rusiji, Kazahstanu i Lihtenštajnu, a takođe je izveo i više solo resitala, od kojih prvi na svoj dvanaesti rođendan. Kao solista sa orkestrom svirao je na otvaranju Svetske konferencije klavirskih pedagoga u Sinagogi u Novom Sadu (2009, 2011). Predstavljao je Srbiju na „Balkan festivalu“ u Tivtu (2010), učesnik je i festivala: “Vienna Young Pianists” u Beču (2012), „Neuhaus festival“ u Moskvi (2013), „Astana piano passion“ u Kazahstanu (2014). Takođe je učestvovao na letnjim akademijama „Mendelssohn“ u Lajpcigu (2014), „Enharmonia“ u Esteponi u Španiji (2014), „Junior Piano Academy Eppan“ u Italiji (2015) i „Cagliari International Music Academy“ na Sardiniji u Italiji (2015).

Pavle Krstić je dobitnik stipendije na Internacionalnoj muzičkoj akademiji u Kneževini Lihtenštajn i redovno učestvuje na intenzivnim nedeljama i aktivnostima Akademije gde je kao istaknuti polaznik pozvan da nastupi na Festivalu „NEXT GENERATION“ u Švarcajskoj (febrauar 2016).

Imao je čast da nastupi na ličnim instrumentima poznatih pijanista: K. Šuman, F. Mendelson, F. List i A. Benedeti Mikelanđeli, a krajem marta ove godine će sa još sedmoro selektovanih mladih pijanista učestvovati na „Wihlelm Kempff Akademy“, koja se tradicionalno održava od 1957. godine u njegovoj vili u Pozitanu u Italiji.

Pohađao je više majstorskih kurseva kod renomiranih pijanista i pedagoga kao što su: Pavel Gililov, Kristiane Karajeva, Arbo Valdma, Andrea Bonata, Kristof Deklara, Rita Kinka, Dorian Leljak, Tatiana Zelikman, Natalia Trul, Masahi Katajama, Suzana Špeman, Jovanka Banjac, Anton Fojt, Snežana Panovska…

Pavle je osvojio 30 nagrada na domaćim  i međunarodnim pijanističkim takmičenjima.

O ansamblu „Binički“

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ nastavljač je dela prvog simfonijskog „Beogradskog vojnog orkestra“, koji je onovan davne 1899. godine, naredbom Kralja Aleksandra I Obrenovića i koji je delovao “neposredno pod ministrom vojnim”.

Jedan od utemeljivača i prvi dirigent orkestra bio je Stanislav Binički, kompozitor, vojni kapelnik, organizator muzičkog života u Srbiji, autor prve srpske opere „Na uranku“ i patriotski nadahnutog „Marša na Drinu“. Ansambl „Binički“ dostojno nosi njegovo ime i decenijama nastavlja plemenitu misiju, uporedo afirmišući muziku iz naše i svetske muzičke baštine.

„Beogradski vojni orkestar bio je prvi organizovani oblik muzičkog stvaralaštva u Srbiji, iz kojeg su, nekoliko decenija kasnije, nastali i drugi orkestri – Orkestar beogradske opere (1920), Orkestar beogradske filharmonije (1923) i Radio orkestar (1927). Pored marševa i formi vezanih za Vojsku, vojni orkestar izveo je prvi put u Srbiji operu, operetu, simfonije, oratorijume…

Muzika koju izvodi Ansambl snimljena je na preko 300 gramofonskih ploča, kaseta i CD-a, sa više od dve hiljade kompozicija.

(danubeogradu.rs)