Naslovna » Izlasci » Kolarac: Koncert “Za početnike” Beogradske filharmonije
Vizuelni identitet ciklusa "Za početnike"
Vizuelni identitet ciklusa "Za početnike"

Kolarac: Koncert “Za početnike” Beogradske filharmonije

Treći koncert iz ciklusa “Za početnike” Beogradske filharmonije biće održan u petak 26. febuara u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Publika će imati priliku da čuje simfonijska ostvarenja tri velika majstora – začetnika klasicizma Jozefa Hajdna, najvećeg klasičnog romantičara Ludviga van Betovena i poznog romantičara koji je svojim stvaralačkim opusom klasičnu muziku uveo u svet moderne, Gustava Malera.

Orkestar Beogradske filharmonije predvodiće izuzetni mladi dirigent Vladimir Kulenović, koji je po kvalitetima i ostvarenjima u samom svetskom vrhu.

Program:

J. Hajdn: Simfonija br. 1

L. van Betoven: Simfonija br. 1

G. Maler: Simfonija br. 1

Podsetimo, tekuća koncertna sezona Beogradske filharmonije obuhvata 25 koncerata, podeljenih u pet tematskih ciklusa – Za zaljubljene, Za megalomane, Za avanturiste, Za početnike i Za znalce. Novinu predstavljaju nazivi ciklusa, kao realizacija prepoznatljivih ideja da se dela klasične muzike približe publici na nov način.

O dirigentu Vladimiru Kulenoviću

Hvaljen zbog svog „zadivljujućeg talenta i potencijala“ (Baltimore Sun) i „sigurnog, preciznog i elegantnog stila koji odiše strašću“ (Chicago SunTimes), Vladimir Kulenović nastavlja da nadahnjuje orkestre i ljubitelje muzike širom sveta kao jedan od najcenjenijih mladih dirigenata današnjice.

Dobitnik Nagrade ser Džordž Šolti u oblasti dirigovanja 2015. godine, Vladimir Kulenović je trenutno angažovan kao muzički direktor Simfonijskog orkestra iz Lejk Foresta, zamenik glavnog dirigenta Simfonijskog orkestra i Opere iz Jute i rezidencijalni dirigent Beogradske filharmonije. Prethodno je radio kao glavni dirigent Letnjeg muzičkog festivala Kjoto u Japanu, a veoma je tražen kao gostujući dirigent najpoznatijih orkestara u SAD, Evropi i Aziji.

Pored studija kod maestra Kurta Mazura u periodu 2008–2012. godine, Vladimir Kulenović je, takođe, diplomac muzičke akademije Džulijard, gde mu je dodeljena Nagrada za izvrsno dirigovanje Čarls Šif nakon završetka postdiplomskih studija pod mentorstvom Džejmsa Deprista i Alana Gilberta. Osim toga, diplomirao je na Institutu Pibodi, u klasi Gustava Majera, kao i na Bostonskom konzervatorijumu, na kome je diplomirao u klasi Brusa Hangena kao student generacije sa najvišim počastima i postao dobitnik prestižne nagrade Alfred B. Vitni, za najviša akademska ostvarenja. Ponosni je dobitnik stipendije fondacije Bruno Valter, stipendista fondacije Mendelson-Bartoldi 2012. godine, kao i dobitnik Nagrade za pomoć u razvoju karijere Fondacije ser Džordž Šolti U.S. 2012, 2013. i 2014. godine.

Kao pijanista, Kulenović je osvojio Drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju pijanista Rubinštajn u Parizu.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković