Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera u Bitef teatru: „Crvena ljubav“

Premijera u Bitef teatru: „Crvena ljubav“

Bitef teatar prvi put za publiku u petak 12. februara, od 20 časova, igra predstavu „Crvena ljubav“.

Nastala po motivima romana “Slobodna ljubav”, ruske spisateljice i revolucionarke Aleksandre Kolontaj, „Crvena ljubav“ se u režiji i dramatizaciji Olge Dimitrijević bavi idejom i konceptom ljubavi na poseban način.

Da li alternativa današnjoj ljubavi, nastaloj na patrijarhalnoj i kapitalističkoj tradiciji, može da bude revolucionarna ideja ljubavi? I šta bi se u tom slučaju dogodilo sa dominantnim ljubavnim i pripadajućim društvenim odnosima?

Igraju Vladimir Aleksić, Jelena Ilić, Milica Stefanović i Ana Ćurčin, koja je i autor muzike.

Produkcija: uz)bu))na))) i Bitef teatar

Prvo izvođenje posle premijere: subota 13. februar, 20 časova

O predstavi „Crvena ljubav“

Priča prati ljubavni, politički i društveni život Vasilise i Vladimira, koji su se upoznali za vreme revolucije kao ubeđeni idealisti. Pet godina kasnije, Vasilisa i dalje ostaje verna svojim idealima, dok Vladimir, uspinjući se na poziciju direktora i prisvajajući sve privilegije koje to sa sobom nosi, izneverava, koliko njihovu zajedničku politiku, toliko i ljubavnu vezu.

O Aleksandri Kolontaj i ideji revolucionarne ljubavi

Danas, dok pričamo o alternativama kapitalizma, i o tome kako da mislimo o njima i kako da ih realizujemo, rad Aleksandre Kolontaj postaje ponovo aktuelan po pitanju politike svakodnevnog života na svim nivoima, od ekonomskog do emotivnog. Ako revolucija podrazumeva radikalnu promenu postojećih društvenih odnosa moći i kapitala u ime jednakosti, društvenog dobra i zajedništva, onda se ona mora desiti i unutar osnovne jedinice kapitalističkog društva, u privatnoj sferi čije je jezgo patrijarhalna porodica.

Ukratko, patrijarhat, buržoaski brak i heteronormativna porodica nisu kompatibilni sa pravednijim svetom. Zato je neophodno insistirati na prevazilaženju reprodukcije rodnih i seksualnih stereotipa, smisliti revoluciju koja će probiti sva ta utvrđena ograničenja slobode i ljubavi.

Prema Aleksandri Kolontaj, ljubav je u svojoj osnovi društvena emocija, a ne privatna stvar. Ljubav poseduje ujedinjujući element koji ima vrednost i značaj za celokupno revolucionarno društvo.

U svom političkom radu Aleksandra Kolontaj zalagala se za socijalnu i ekonomsku emancipaciju žena. Doprinela je razvoju socijalne zaštite dece i modela kolektivne brige o deci, reformi braka i zakona o vlasništvu, oslobađanju žena iz izolacije u domaćinstvu kako bi učestvovale u kolektivizaciji rada u domaćinstvu i artikulaciji teorije seksualnosti za novo društvo. Verovala je u emancipatorski potencijal nekomercijalnih i neposesivnih odnosa među slobodnim individuama nesputanim ekonomskom zavisnošću. Verovala je u snagu ljubavne solidarnosti zasnovane na drugarstvu i jednakosti. Postavljajući njen roman na scenu, autorski tim koji stoji iza predstave prati crvenu nit ljubavi koja nas vodi u društvenu imaginaciju (ne)mogućeg svakodnevnog i slobodnog društvenog života.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.