Naslovna » BG servis » QR kodovi na zdanjima i spomenicima Beograda

QR kodovi na zdanjima i spomenicima Beograda

Od ovog vikenda QR kodovi pomažu turistima i građanima Beograda da saznaju sve o kulturnim dobrima i istoriji grada!

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda predstavio je projekat „Obeležavanje spomenika kulture QR kodovima“.

Ovo je proizvod mladih ljudi sa Fakulteta organizacionih nauka i način da se promoviše istorija Beograda. Do kraja sledeće godine svih 413 spomenika kulture u Beogradu će biti obeleženi QR kodovima.

Za sada je obeležen 21 spomenik, među kojima su zgrade Starog dvora, Narodne banke, Srpske patrijaršije, Narodne skupštine, zgrada Beogradske zadruge…

Uz pomoć mobilnog telefona ili tableta i odgovarajuće aplikacije, svako na svom jeziku može da pročita istorijat određene ustanove.

Širenje znanja

Direktorka Zavoda Nela Mićović je navela da je projekat trajao neuobičajeno dugo, jer je u pitanju nova tehnologija, tako da je usledio niz događaja koji su doveli do konačnog cilja.

– Uspeli smo zajedno da prebrodimo sve prepreke i pokazujemo ponosno da znanje niko ne može da nam uzme i da upornim radom možemo da ostvarimo ovakav projekat. Svako ko stoji ispred bilo kog spomenika kulture može i da pročita njegov istorijat, i to na nekoliko jezika: srpskom, engleskom, francuskom, nemačkom, španskom, ruskom, a istorijat zgrade Beogradske zadruge i na arapskom. Nastavićemo sa ovim zadatkom, tako da će svaki spomenik koji ubuduće budemo rekonstruisali biti i obeležen. Među njima su Pobednik, Manakova kuća, česma Mehmed-paše Sokolovića, to su spomenici kulture koje trenutno radimo i kada ih završimo dobiće QR kod – objasnila je ona i pozvala sugrađane i goste Beograda da se upoznaju sa kulturnom baštinom srpske prestonice.

Predsednik Saveta Fakulteta organizacionih nauka Milan Martić kazao je da se u toj obrazovnoj ustanovi ne uči istorija, umetnost, niti arhitektura, ali se uči da znanje mnogo više vredi ako može da se na adekvatan nači ponudi široj društvenoj zajednici.

Predstavnik Vikimedije Srbija Filip Maljković istakao je da se projekat QR kodova uklapa u njihovu misiju i viziju širenja i dopunjavanja znanja. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.