Naslovna » BG svaštara » Književnost » Sa Matijom Bećkovićem u SKC-u, 22. februara

Sa Matijom Bećkovićem u SKC-u, 22. februara

U ciklusu “Naši savremenici” u Studentskom kulturnom centru u ponedeljak 22. februara, od 19 časova, publika će imati priliku da razgovara sa književnikom, pesnikom i besednikom Matijom Bećkovićem.

Susret u Velikoj sali SKC-a nosi naslov “O međuvremenu”, slično kao Bećkovićeva knjiga satiričnih zapisa – tekstova i eseja “O međuvremenu i još ponečemu”.

Podsetimo se, reč je o knjizi koja je do sada doživela više izdanja, dopuna i prevoda, a prvi put je objavljena u Matici srpskoj 1969. godine pod naslovom „Dr Janez Paćuka o međuvremenu”. Ova knjiga uvek je izazivala veliko interesovanje široke čitalačke publike, a društveno angažovani tekstovi, sadržani u njoj, adaptirani su i izvođeni na pozorišnim scenama. Knjigu „O međuvremenu” Bećković je posvetio još jednom misliocu, književniku i satiričaru Dušku Radoviću. U njoj je progovorio o velikim temama slobode, zloupotrebe demokratije, o iskustvu, budućnosti, zdravom razumu, o pravim i lažnim intelektualcima, o sreći, smeni generacija, o nekrolozima, ali i o podjednako važnim, ličnostima kao što su žene, svekrve, sestre, ministri i pesnici, seljaci koji se upisuju na Beogradski univerzitet…

Naslov knjige, iskorišćen da ukaže na temu, samo je šlagvort i okvir onoga o čemu će se sa Matijom Bećkovićem razgovarati.

O ciklusu razgovora “Naši savremenici”

Ciklus “Naši savremenici” u kojem se predstavljaju živi klasici srpske književnosti, uređuje književnica Vesna Kapor.

Organizator, uz poziv, upućuje sledeće reči:

U vreme tobožnjeg brisanja granica, u vreme opsesije neprestano novim, opsesije posedovanjem, materijalizacije i kupoprodaje u svim sferama čovekovog života, književnost ostaje mera smislene potrage za identitetom, put od sebe do sveta. Ona je svedočenje i univerzalno težište vremena, kontinuitet u kome smo svevremeno i sa onima pre nas i onima što će slediti tragove. Ciklus ‘Naši savremenici’ vezaće različite generacije pisaca i čitalaca. Tu, pored nas žive imena koja su (o)beležila period od proteklih decenija pa do danas. Ovim razgovorima podsećamo koliko su velika i važna sećanja i svedočenja u njihovim redovima zabeležena, koliko su bili inovativni i hrabri, menjali forme, raskrinkavali sistem pripovedanjem i uspostavljali nove književne pravce, mešajući tradiciju sa modernim senzibilitetom.

(danubeogradu.rs)