Naslovna » Izlasci » Film » Slobodna zona: Karikaturisti – borci za demokratiju
Slobodna zona: Karikaturisti - borci za demokratiju

Slobodna zona: Karikaturisti – borci za demokratiju

U KC Rex (Jevrejska 16), 19. februara od 20.00 biće održana projekcija francuskog dokumentarca „Karikaturisti – borci za demokratiju“.

Slobodna zona i Francuski Institut u Srbiji, vođeni aktuelnom temom ispoljavanja slobode govora kroz satiru i karikature u Srbiji i svetu, organizuju premijernu projekciju filma koji je režirala Stefani Valoato.

Posle projekcije filma, u razgovoru sa jednim od naših najpoznatijih karikaturista Predragom Koraksićem Koraksom, grafičkim dizajnerom i satiričarem Miroslavom Vujovićem iz redakcije Njuz.net i emisije 24 minuta sa Zoranom Kesićem i novinarkom Južnih vesti Marijom Vučić, zaključiće se kolika je snaga oštre olovke i šaljivo-ozbiljnih ilustracija nasuprot pisane i izgovorene reči.

Tu je i pitanje da li su vladajuće političke strukture koje nemaju smisla za humor, zaista demokratične vlade. Moderator razgovora biće Ivan Milenković, urednik Noćnih razgovora Slobodne zone.

Nekoliko veštih poteza olovkom istovremeno može da zabavi, isprovocira i razljuti. Moćna i efektna politička karikatura je – kako se svet uverio posle terorističkog napada na Charlie Hebdo – to svakako u stanju.

Kroz razgovor sa 12 umetnika sa pet različitih kontinenata, „Karikaturisti – borci za demokratiju“, predstavlja njihov rad, svakodnevne pritiske i rizike sa kojima se suočavaju, zajedno sa povremenim i opasnim negativnim reakcijama prouzrokvanih satiričnim crtežima.

Baš kao i političke ilustracije, autorka filma duhovitim prikazima daje suptilan uvid u problematično stanje slobode govora i savremene demokratije na globalnom nivou. (danubeogradu.rs)