Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Ave, Cezare!
Ave, Cezare!

U bioskopima: Ave, Cezare!

Posle premijere na 44. FEST-u najnoviji film braće Koen „Ave, Cezare!“ prikazivaće se u domaćim bioskopima od 3. marta.

Film koji je otvorio 66. Berlinski filmski festival na programu FEST-a je 2. marta od 22.00 i 3. marta od 13.30.

Dobitnici četiri Oskara, Džoel i Itan Koen, napisali su scenario i režiraju film „Ave, Cezare!“, komediju sa najvećim filmskim zvezdama, smeštenu u period zlatnog doba Holivuda.

U filmu igraju Džoš Brolin, Džordž Kluni, Alden Erenrajh, Rejf Fajns, Džona Hil, Skarlet Johanson, Frensis Mekdormand, Tilda Svinton i Čening Tejtum.

Opisan je samo jedan dan u životu čoveka koji rešava probleme za studio, i to dan kad će morati da reši mnogo problema.

Kad najveća svetska zvezda nestane, a njegovi otmičari zatraže ogromnu otkupninu, biće potrebna snaga najvećih holivudskih imena da se reši misterija njegovog nestanka. Ovaj najinventivniji film braće Koen, odvešće publiku u najkomičniju potragu za zločincem i predstaviće neočekivani humor i dramu iza kulisa filmske industrije.

Originalni naslov i prevod na srpski: Hail, Caesar! / Ave, Cezare! Dužina trajanja filma: 105 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD, 2016. Žanr: komedija. Uloge: George Clooney, Josh Brolin, Tilda Swinton, Scarlett Johansson. Reditelji: Joel Coen, Ethan Coen.

Maniks vs. Budućnost

Posao Edija Maniksa počinje u zoru i nikad nije dosadan. On je glavni čovek kom se treba obratiti ako treba pridobiti dozvolu religioznih vođa za novi epski film s biblijskom temom, ili kad nezadovoljni reditelj Lorens Lorenc pokušava da izbegne da mu zvezda kaubojskih filmova igra u najnovijoj sofisticiranoj drami.

Dok trči da reši sve probleme egocentričnih zvezda, ne samo da će Maniks morati da smisli način da izvuče plivačku senzaciju Dejanu Moran iz ličnog problema, već i da razume najnovije sumnjivo ponašanje pevačko-plesačke superzvezde Barta Gurnija.

Kao da ove ogromne ego-drame nisu dovoljne za početak dana, Maniks je još suočen i sa najvećom krizom u svojoj karijeri: jedan od najunosnijih glumaca, Berd Vitlok, kidnapovan je usred snimanja najnovijeg istorijskog spektakla „Ave, Cezare!“, a misteriozna grupa koja sebe zove „Budućnost“ preuzela je odgovornost za otmicu. Ili će studio platiti 100.000 dolara ili će se pozdraviti sa svojim najvrednijim glumcem.

Da bi sve ovo rešio, Maniksu je potreban ceo dan.

Ave, Cezare!

Dobrodošli u Holivud!

„Ave, Cezare!“ je omaž holivudskom zlatnom dobu. Film slavi fabriku snova, dok razotkriva neke od manje lepih unutrašnjih poslova koji se odigravaju na njenom vrhuncu.

Ova komedija je smeštena na početak ’50-ih, period kad je glamurozna fasada filmske industrije počela da pokazuje pukotine. Veliki studiji su bili primorani da se liše svojih bioskopa jer su se suočili s iznenadnim novim rivalom: televizijom. Takođe su bili pogođeni posleratnim promenama i histeriji zbog komunizma i hladnog rata.

Holivud je odgovorio na te pretnje pružajući publici veliku, bogatu, eskapističku zabavu: biblijske epske filmove u kojima igra više hiljada ljudi, hrabre filmske mjuzikle u boji, spektakle u vodi i sofisticirane, kamerne drame.

Ništa nije bilo previše skupo da bi se održala iluzija glamura.

Ave, Cezare!

– Danas smo navikli da znamo svaku sitnicu o glumcima i slavnim ličnostima i da kopamo duboko do mračnih tajni iz njihovog života – kaže Skarlet Johanson. – Tad je publika želela da veruje da su zvezde kao s druge planete i idealne kao što ih predstavljaju. Studiji su mnogo više štitili svoje ’trofeje’. Zvezde su bile kao imovina, pod ugovorom i mogle su se pozajmiti u svakom trenutku. Bilo je i dobrih i loših strana tog sistema. S jedne strane, bile su zbrinute, ali s druge, to može prilično da guši.

U to vreme su zvezde štitili ljudi poput Edija Maniksa. Maniks, bivši izbacivač, provodi dane gaseći jedan požar za drugim. Itan Koen objašnjava: – Njegov posao bi bio da pronađe neku filmsku zvezdu u kafani u San Dijegu, vrati ga i potplati sve ljude koje je on usput izvređao ili da dovede nekog ko se tajno gej venčao.

Ideja za film „Ave, Cezare!“ rodila se još pre 10 godina, kaže glumac Džordž Kluni. Dok je snimao jedan drugi film braće Koen, oni su mu predložili tu ideju. Kluni se priseća:
– Pitali su me da li želim da igram glumca kog neko kidnapuje. Imali su možda tri strane scenarija i nekoliko fenomenalnih rečenica. To je bilo sve. Naravno da sam pristao.

Tokom godina, kad su ga novinari pitali koji su njegovi sledeći projekti, Kluni je uvek spominjao „Ave, Cezare!“. – Čak se pojavio i na sajtu IMDB – smeje se Kluni. – Ali problem je bio u tome što scenario nije postojao.

Ave, Cezare!

Džoel Koen potvrđuje tu priču. – Na kraju smo seli i napisali scenario. Bilo je vreme. Da smo čekali duže, svi glumci koje smo želeli, bili bi prestari za svoje uloge.

Iako su komično opisali licemerne aspekte studijskog sistema, braća Koen su pokazala i veliko poštovanje i divljenje prema profesionalizmu i umeću koje je karakterisalo holivudsko zlatno doba. Kroz nekoliko filmova koji su snimani u Kapitol studiju, pratimo i živote van scene onih koje Maniks štiti.

Erik Felner je bio srećan što ponovo sarađuje s braćom Koen. On kaže: – Tim i ja smo imali mnogo sreće što smo sarađivali s Džoelom i Itanom toliko godina. Ovaj film ne samo da je kulminacija njihovog stvaralaštva, već je i odraz njihove ljubavi prema filmskoj industriji. Ne treba da čudi što se toliko mnogo njihovih omiljenih glumaca odazvalo pozivu da glume u ovom filmu, a mi mnogo cenimo očiglednu ljubav koju su uložili u ovaj film, kao i neprikosnoveno umeće s kojim su ga snimili. (danubeogradu.rs)