Naslovna » Izlasci » Izložbe » 39. Salon arhitekture: Otvoreno
39. Salon arhitekture: Otvoreno

39. Salon arhitekture: Otvoreno

U Muzeju primenjene umetnosti, 29. marta od 19.00, biće otvoren 38. Salon arhitekture sa temom „Otvoreno“.

Do 30. aprila u Vuka Karadžića 18 umetnici i stručnjaci pokušaće da odgovore na pitanje „Čega smo to svedoci?“.

Kao i svake godine, na ovom prvorazrednom arhitektonskom događaju, okupiće se u galerijama Muzeja, brojne arhitekte iz zemlje i inostranstva. Kustos Salona i urednik kataloga: mr Ljiljana Miletić Abramović, kustos Odseka za arhitekturu i v.d. direktor MPU.

Namera Saveta Salona arhitekture je da se javno aktuelizuje pitanje pritiska na svet arhitekture koji uzrokuje opštu dezorijentisanost, konformizam, partikularizam, anarhizam i nihilizam struke. Pridevom „otvoreno“ – otvoreno, iskreno i jasno o arhitektonskim problemima, namera je da se artikuliše afirmativna kritika aktuelnog stanja, a u prilog otvaranja nove perspektive za svet arhitekture. Želja Saveta je da i ovog puta, posle prošlogodišnje teme „Afirmacija“, Salon arhitekture kao najznačajnije dešavanje o arhitekturi u Srbiji uzme značajno javno učešće u artikulisanju afirmativnog mišljenja za svet arhitekture.

Nagrade i prateći program

U žiriju 38. Salona arhitekture su ugledni domaći i međunarodni profesionalci: Milan Vujović, Miodrag Mitrašinović, Natalija Ristanović, Branko Stanojević, Tatjana Stratimirović. Dodeliće Grand Prix kao i ostale nagrade po kategorijama: arhitektura, urbanizam, enterijer, publikacije, eksperiment i istraživanje, gost, arhitektonska kritika i arhitektonska fotografija. Od 230 radova koji su pristigli na konkurs za izlaganje izabrano je 109 radova od čega su u konkurenciji za nagrade 83 rada.

Članovi Saveta 38. Salona arhitekture takođe su priznati autori i stručnjaci na polju arhitekture: Aleksandru Vuja, Aleksandar Bobić, Dejan Miletić i LJiljana Miletić Abramović.

Dodatnu dinamiku i aktuelnost donosi prateći program Salona arhitekture „Otvoreno za“. Biće predstavljen veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva kao i brojne teme bitne za savremenu arhitekturu. Studentska i druga zainteresovana publika imaće priliku da direktno učestvuje u okviru izložbi, eksperimentalnih i edukativnih radionica, tribina i predavanja.

U okviru 38. Salona arhitekture održaće se i humanitarna akcija u kojoj će Muzej primenjene umetnosti zajedno sa arhitektima okupljenim oko Salona arhitekture organizovati 18. aprila 2016. donatorsku večeru „Delikatesni ponedeljak“ u KC Grad za decu u dečjim klinikama. Ova humanitarna akcija ima za cilj da podrži i osnaži projekat „Doktori klovnovi“ kojim se još od 2003. godine uspešno sprovodi terapija smehom u osam beogradskih dečijih klinika i šire.

Sve detaljnije informacije o deševanjima na pratećem programu 38. Salona arhitekture biće blagovremeno istaknute na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs. (danubeogradu.rs)