Naslovna » Izlasci » Festivali » 44. FEST – zatvaranje (foto)

44. FEST – zatvaranje (foto)

Večeras se zatvara 44. FEST, ali i 7. marta publika će moći da uživa u programu postFESTum!

Ovo izdanje FEST-a odlikovalo je mnogo gostiju iz inostranstva uz filmske radnike iz regiona i Srbije. Sa današnjim filmovima biće prikazano 110 filmova.

Projekcija filma "Magbet" u Narodnom pozorištu
Projekcija filma „Magbet“ u Narodnom pozorištu

Po prvi put jedna projekcija održana je u Narodnom pozorištu (Magbet) i u UK Parobrod (Dženis), a jedan od glavnih prostora – takođe, prvi put – bio je i bioskop Cineplexx Ušće SC. Filmovi sa FEST-a prikazivani su u Novom Sadu, Kragujevcu, Budvi i Podgorici. Desetak filmova na FEST-u dobili su Oskare ili su imali nominacije.

Ekipa filma Drift (foto Dušan Milenković)
Ekipa filma „Drift“ (foto Dušan Milenković)

Zlatni pečati dodeljeni su glumici Viktoriji Abril i reditelju Pavelu Lunginu.

Glumac Goran Bogdan - The Last Panthers (foto: Dušan Milenković)
Glumac Goran Bogdan – The Last Panthers (foto: Dušan Milenković)

Prikazane su i prve dve epizode TV serije „Poslednji panteri“, filmovi za mlađu publiku u okviru programa Festić. U Kinoteci je održan „Omaž Dejvidu Bouviju“, a na program najvećeg srpskog filmskog festivala vraćene su ponoćne projekcije.

Producent Miša Mogorović, direktor filmskog centra srbije Boban Jevtić i producent Jelena Mitrović (foto: Dušan Milenković)
Producent Miša Mogorović, direktor filmskog centra srbije Boban Jevtić i producent Jelena Mitrović (foto: Dušan Milenković)

Narednih dana objavićemo i druge zanimljivosti sa ovogodišnjeg FEST-a, uz napomenu da će većina filmova tokom godine biti prikazivana u domaćim bioskopima a koje ćemo najavljivati na vreme. (danubeogradu.rs)

Viktorija Abril
Viktorija Abril

Viktorija Abril

Zlatni pečat, najznačajnija nagrada Jugoslovenske kinoteke, danas je dodeljen Viktoriji Abril. Ovo priznanje dodeljuje se od 1995. za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji. Novouspostavljeni direktor Kinoteke, Jugoslav Pantelić, uručio je Viktoriji ovo prestižno priznanje.

„Velikani filma kao što su Ken Rasel, Vim Venders,Teo Angelopulos primili su do sada ovu nagradu; na prošlom FEST-u Zlatni pečat dobili su Ričard Drajfus i Aleksandar Sokurov, a večeras imam veliko zadovoljstvo da ovo priznanje dodelim Viktoriji Abril, ženi koja je inspirisala i nastavlja da inspiriše filmske stvaraoce, ljubitelje filma i nas koji se filmom bavimo na najrazličitije načine sa samo jednim ciljem, a on je – izazvati što je moguće više ljubavi na relaciji publiika i sedma umetnost“, rekao je Jugoslav Pantelić.

Zlatni pečat za Viktoriju Abril
Zlatni pečat za Viktoriju Abril

Da li ste svesni koliko obožavalaca imate u Srbiji? Španski film je ovde vrlo cenjen i gledan.
– Da, znam. Ovo je moj drugi put u Beogradu, 2000. sam bila ovde, pevala sam i promovisala svoj album. Juče sam dala mnogo intervjua i oduševljena sam što su svi bili na španskom, svi novinari su znali španski! Obično kad radim neku promociju u Evropi, govori se na engleskom, a ovo je jedina zemlja gde svi govore španski. Shvatila sam da je razlog za to što se ovde u Srbiji i generalno na Balkanu uči španski kroz filmove i serije. Istovremeno, uvidela sam da na Balkanu postoji nešto meni vrlo blisko. Bila sam u Makedoniji kad sam snimala film sestara Mitevski koji se prikazuje sutra u Kinoteci, i tamo sam primetila veliku sličnost sa mojom Andaluzijom iz šezdesetih, gde sam provela detinjstvo. Ovaj fantastični kišni dan u Beogradu me podseća na Madrid iz osamdesetih.

Čuvena španska glumica, miljenica beogradske publike, pokloniće Muzeju Jugoslovenske kinoteke jednu cipelu koju je nosila u filmu „Visoke potpetice“.

Džon Mektirnan (foto Dušan Milenković)
Džon Mektirnan (foto Dušan Milenković)

Džon Mektirnan

– Primetio sam da mladi ljudi žele da budu deo Evrope. Ostavili su prvi svetski rat za sobom konačno, jednostavno ih to više ne interesuje, samo žele da budu moderni Evropljani i to je divno.

Daniel Garcia, reditelj filma H (foto Dušan Milenković)
Daniel Garcia, reditelj filma H (foto Dušan Milenković)
Ekipa filma "Zvizdan"
Ekipa filma „Zvizdan“
Glumica KalieaswarI Srinivasan (foto: Dušan Milenković)
Glumica KalieaswarI Srinivasan (foto: Dušan Milenković)
Nada Šargin (foto: Dušan Milenković)
Nada Šargin (foto: Dušan Milenković)
Ruski reditelj Pavel Lungin (foto: Dušan Milenković)
Ruski reditelj Pavel Lungin (foto: Dušan Milenković)
Sa premijere filma "Otadžbina"
Sa premijere filma „Otadžbina“
Glavni takmičarski žiri
Glavni takmičarski žiri: Pavel Lungin, Darko Bajić, Hristina Popović, Janko Popović Volarić i Grejmund Gisvold (foto: Dusan Milenković)
Ekipa filma "Dobra žena" (foto: Dušan Milenković)
Ekipa filma „Dobra žena“ (foto: Dušan Milenković)