Naslovna » Izlasci » Festivali » 7. Festival frankofonog filma
7. Festival frankofonog filma - Leto
Leto

7. Festival frankofonog filma

Od 28. do 31. marta u Domu omladine i Kinoteci biće organizovan 7. Festival frankofonog filma.

Frankofonija danas više je od francuskog jezika. Ova filmska revija upravo to će i da pokaže; pored francuske istorije i kulture publika će doživeti i francuski šarm, malo drugačiji pogled na svet.

Sedmi Festival frankofonog filma donosi osam nesvakidašnjih, svežih, emotivnih, neočekivanih, napetih filmskih priča iz Francuske, Tunisa, Rumunije, Bugarske i, naravno, Srbije.

Pogledajte izbliza zaljubljene feministkinje, komunističke veštice, potragu za izgubljenom bakom, misterioznu smrt lokalnog mangupa, priču o rađanju svetskih košarkaških šampiona…

Najbolje od francuskog kulturnog nasleđa, začinjeno lokalnom istorijom i shvatanjima i pretočeno u filmske priče, biće ponuđeno beogradskoj publici na uživanje, u okviru ove manifestacije.

Festival Frankofonog filma organizuje se u okviru Meseca Frankofonije, koji se obeležava brojnim manifestacijama širom sveta, tokom čitavog meseca marta. Međunarodna organizacija frankofonije broji 200 miliona osoba koje govore francuski, odnosno 56 država stalnih članica i 19 članica posmatrača, a među njima je i Srbija od 2006. godine.

Cena ulaznice je 200 RSD.

Festival organizuje Dom omladine Beograda u saradnji sa Francuskim Institutom, Kinotekom i ambasadama Rumunije, Tunisa i Bugarske. (danubeogradu.rs)

7. Festival frankofonog filma – program

»»» Kinoteka
Ponedeljak, 28. mart (19.00)
Leto (La belle saison)
Francuska / 2014 / 105 min. / Režija: Katrin Korsini
Godina je 1971. Dete zemljoradnika, Delfin, seli se u Pariz kako bi se odvojila od porodice. Karol je Parižanka. Sa dečkom Manuelom, aktivno učestvuje u počecima feminističkog pokreta. Kada se Delfin i Karol sretnu, njihova ljubavna priča promeniće im živote iz korena.

»»» Dom omladine Beograda, Velika sala
Utorak, 29. mart (19.00)
Sećanja (Les souvenirs)
Francuska / 2015 / 94 min. / Režija: Žan-Pol Ruv
Romen bi da bude pisac, a radi kao noćni čuvar u hotelu. Njegova baka ima 85 godine, živi u staračkom domu i pita se šta tu traži. Jednog dana, Romenova baka nestaje, a Romen počinje potragu za njom.

Utorak, 29. mart (21.00)
Stara komunistička veštica (Sunt o baba comunista)
Rumunija / 2013 / 97 min. / Režija: Stere Gulea
Vreme komunizma odavno je prošlo, ali kada Emiliji u goste dođu kćerka i njen američki dečko, odjednom pred njom iskrsavaju sećanja na zlatno doba komunističke Rumunije, u kojem se ona snalazila mnogo bolje nego što danas živi.

Sreda, 30. mart (17.00)
Sud (Sadilishteto)
Bugarska / 2014 / 115 min. / Režija: Stefan Komandarev
Mitja sa sinom živi u siromašnom predelu bugarsko-tursko-grčke granice. Izgubio je sve: suprugu, posao i poverenje sina. Da bi spasao bar odnos sa sopstvenim detetom, Mitja mora da plati za greh koji je počinio pre 25 godina. Film je bio bugarski kandidat za Oskara, a zapaženu ulogu ostvario je i Miki Manojlović.

Sreda, 30. mart (19.00)
Magična kutija (Le boite magique)
Tunis, Francuska / 2002 / 85 min. / Režija: Ridha Behi
Jedna evropska televizijska stanica poručuje Raufu da snimi film o odnosu koji je imao prema filmu kada je bio dečak. Rauf tada uranja u svoja sećanja iz Keruana…

Sreda, 30. mart (21.00)
Sledeći put ciljaću srce (La prochaine fois je viserai le cœur)
Francuska / 2014 / 111 min. / Režija: Sedrik Anže
Stanovnici regije Oaz žive u strahu od manijaka koji napada mlade žene. Pošto je automobilom pokosio njih nekoliko, okomio se na autostoperke. Policija ne može da mu uđe u trag.

Četvrtak, 31. mart (19.00)
Vrelina (Coup de chaud)
Francuska / 2015 / 102 min. / Režija: Rafael Žakulo
Jednog vrelog leta u malom, mirnom mestu, svakodnevnicu remeti Žozef Buzu. Ovog mangupa, sina prevaranata, meštani vide kao glavni izvor svih njihovih nedaća, sve dok njegovo beživotno telo ne pronađu u dvorištu porodične kuće…

Četvrtak, 31. mart (21.00)
Bićemo prvaci sveta
Srbija / 2015 / 127 min. / Režija: Darko Bajić
Ovo je priča o četiri pionira koji su osnovali „jugoslovensku školu košarke“. Iz vizure glavnog lika, Nebojše Popovića, pratimo razvoj i životni put entuzijasta koji su svojim profesinalizmom, idejama i naporima ostvarili san – prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.