Naslovna » BG servis » Air Serbia: Četvrta „živa legenda“ – Miki Manojlović

Air Serbia: Četvrta „živa legenda“ – Miki Manojlović

Avio kompanija Air Serbia dala je ime jednom od svojih aviona – Miki Manojlović u sklopu programa „Žive legende“.

Avion Airbus A319, sa novim imenom „Miki Manojlović“ sveže utisnutim na trup aviona, predstavljen je na svečanosti u hangaru na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.

Programom „Žive legende“ odaje se priznanje građanima Srbije koji su se istakli u svojoj struci i stekli međunarodnu slavu, a do sada su letelice dobile imena po teniskoj zvezdi Novaku Đokoviću, košarkašu Vladi Divcu i fudbaleru Dejanu Stankoviću.

Manojlović je odabran zbog svog značajnog doprinosa razvoju filma, pozorišta i televizije na prostorima bivše Jugoslavije i u Srbiji tokom karijere koja traje gotovo pet decenija.

Promocija Srbije u svetu

Predrag Miki Manojlović je ovim povodom izjavio:

– Čast je viti povezan sa kompanijom Air Serbia, koja na odličan način promoviše Srbiju u svetu. Rado se sećam kako sam sedamdesetih godina igrao ulogu člana kabinske posade JAT-a i može se reći da je Air Serbia zadržala i razvila duh srpskog gostoprimstva i topline.

Manojlović je svojom prvom ulogom 1970. godine pokazao poseban dar i u beogradskim pozorištima igrao u veoma različitim teatarskim sadržajima i formama. Veoma mlad je postao jedan od vodećih glumaca u tadašnjoj Jugoslaviji. Od tada do danas ostvario je trideset pet glavnih uloga u pozorištu od klasičnog repertoara do savremenih dela. Na filmu je do danas odigrao šezdeset i šest uloga. Na televiziji je ostvario kreacije u nekoliko nezaboravnih domaćih serija, među kojima su „Otpisani“, „Grlom u jagode“, „Vuk Karadžić“, „Na terapiji“.

Van Jugoslavije je igrao na brojnim pozorišnim scenama u Evropi, a vladanje francuskim, engleskim i italijanskim jezikom mu je pomoglo u snimanju filmova na svim kontinentima osim Australije. Kao vodeći glumac nosio je filmove koji su osvojili desetine nagrada za najbolji film, kao i dve Zlatne Palme u Kanu, 1985. (Otac na službenom putu) i 1995. (Podzemlje), nominaciju Američke filmske Akademije za nagradu Oskar 1996. godine, nominaciju za nagradu Zlatni Globus 1998. godine. Evropska Filmska Akademija ga je nominovala za najboljeg glumca Evrope 2007. Glasanjem publike i profesionalaca, 19. marta 2012. godine, na IMDB-u, najpopularnijem svetskom filmskom internet sajtu, izabran je za najboljeg filmskog glumca bivše Jugoslavije svih vremena.

Svojim dobrotvornim radom i kroz beogradsku „Radionicu integracije“ ukazuje na značaj svesti o društvenoj odgovornosti i rada na integrisanju marginalizovanih grupa i pojedinaca i na taj način doprinosi povezivanju zemalja regiona. (danubeogradu.rs)