Naslovna » Izlasci » Shopping » Apple predstavio novi iPad Pro dijagonale 9,7 inča
Apple iPad Pro 9,7 inča

Apple predstavio novi iPad Pro dijagonale 9,7 inča

Apple je predstavio javnosti potpuno novi model iPad Pro tableta s nešto manjim 9,7-inčnim ekranom — koji čitav teži oko 435 grama.

Ovaj model poseduje novi Pro Retina ekran većeg maksimalnog osvetljenja slike, šire palete boja koje se mogu prikazati uz manje presijavanja i odraza, sistemski podržava režim večernjeg prikaza slike toplijih boja (tzv. „Night Shift“) i po prvi put primenjuje True Tone sistem prikaza za dinamičko podešavanje balansa bele boje naspram okoline.

Novi iPad Pro ne ostavlja puno toga za žudnju kad je reč o performansama, s obzirom na to da poseduje 64-bitni A9X čip koji „nadmašuje“ većinu prenosnih PC-a, a može se pohvaliti i zvučnim sistemom s četiri zvučnika dvostruko veće snage od onih kojima raspolaže iPad Air 2. Novitet je i 12 megapikselska iSight kamera za snimanje pokretnih fotografija (Live Photos) i videa u 4K rezoluciji, dok je usmerena ka korisniku, tj. s prednje strane, na raspolaganju je nova 5 megapikselska FaceTime HD kamerica.Promo

Apple ne bi bio lider da ne ponudi uvek nešto bolje/brže/više, pa je to ovog puta potvrdio bržim modulom za bežične komunikacije, integracijom s elektronskom olovčicom Apple Pencil i novom originalnom futrolom s integrisanom tastaturom Smart Keyboard.

Dizajneri, ilustratori i poslovni korisnici su brzo usvojili iPad Pro kao svoj alat izbora jer menja način na koji rade.

Pro ekran

Ekran dijagonale 9,7 inča kojim se može pohvaliti iPad Pro poseduje neke od najnaprednijih tehnologija prikaza, uključujući True Tone prikaz slike adekvatnog kolor tona, oslanjajući se na niz novih četvorokanalnih senzora koji daju informacije kako bi trebalo dinamički uticati na trenutni prikaz slike da se dobije prirodan balans bele u datom okruženju u kojem se iPad trenutno nalazi.

Kao rezultat imamo prirodniji odnos boja, preciznije i verodostojnije prikazanu belu boju, kao da držimo komad papira, a ne elektronski ekran. Posmatrano u brojkama, unapređeni Retina ekran ovog iPad Pro-a je za jednu četvrtinu veće svetline, uz 40 procenata manje refleksija nego referetni iPad Air 2.

To znači da je na ekranu još lakše gledati sadržaje, bez obzira da li ste unutra ili napolju pod nebeskom kapom. Ekran rezolucije 2048×1536 piksela pruža isti kolorni gamut kao iMac stoni računar s Retina 5K ekranom, isporučujući sliku 25 procenata većeg zasićenja boja. Njegov namenski pravljen kontoler prikaza, tehnologija poravnavanja piksela, i oksidni tip TFT-a daju neverovatnu jasnu slike, velikog kontrasta.

Sistemski podržana opcija prilagođavanja prikaza za gledanje uveče i noću pod imenom Night Shift, radi tako što smanjuje intenzitet plave boje i sliku prilagođava tako da ona bude toplijih tonova odmah kako Sunce počne da zalazi, a s ciljem da korisnicima koji gledaju u iPad Pro obezbedi bolji san tokom noći.

Pro performanse

Uprkos manjim dimenzijama – debljina iPad Pro 9.7″ tableta iznosi samo 6,1 mm, a masa mu je oko 435 grama, ovaj tablet donosi performanse koje vas ostavljaju bez daha, odličnu povezivost i višenamensku upotrebljivost, tako da se bez brige možete osloniti na njega suočeni i s najtežim zadacima, gde god se nalazili. Moćni A9X čip primenjuje treću generaciju 64-bitne arhitekture da s lakoćom obavlja zadatke koji su do sada bili rezervisani za radne stanice i stone PC mašine, a da prevaziđe veliki broj laptop računara i igračkih konzola. Pri tome on je dovoljno štedljiv za bateriju da s njom možete očekivati celodnevnu autonomiju rada.

Ultrabrza bežična povezivost, bazirana na 802.11ac Wi-Fi tehnologiji s MIMO principom rada, mobilna povezivost preko 4G LTE Advanced koja je do 50% brža i od svih tableta najveći broj podržanih LTE frekventnih opsega. Sad pošto je Apple SIM kartica ugrađena unutar iPad Pro-a, povezivanje preko ćelijskih mreža je još lakše ostvariti i kad ste na putu, tj. u roamingu u više od 100 zemalja i teritorija.

Apple iPad Pro 9,7 inča

Unapređeni 12-megapikselski senzor za sliku iSight kamere (locirane na poleđini) u sklopu koje sad postoje pikseli za fokusiranje što omogućavaju daleko brže izoštravanje slike, uparen je s novim procesorom za sliku koji je dizajnirao Apple.

Ovaj DSP omogućava napredno smanjenje šuma, mapiranje lokalnog tona treće generacije i bolju detekciju lica na slikama, što sveukupno za rezultat ima oštre, detaljne slike, panoramske fotografije rezolucije 63 megapiksela i pokretne slike (Live Photos). Blic adaptibilnog intenziteta (True Tone blic) unapređuje fotografisanje u uslovima slabijeg osvetljenja, a dobar je i prilikom snimanja dokumenata kad radi kao zamena za skener.

Nova poleđinska iSight kamera takođe briljira pri snimanju videa rezolucije 4K, čineći da novi iPad Pro bude savršen uređaj za snimanje, uređivanje i deljenje video snimaka profesionalnog kvaliteta. Unapređena prednja FaceTime HD kamera rezolucije 5 megapiksela, usmerena ka korisniku, čini novi iPad Pro savršenim uređajem za učešće u video konferencijama ili za privatno povezivanje s voljenima.

Pro audio

Četiri zvučnika – po jedan na svakom ćošku, čine moćan audio sistem, sposoban za glasnu reprodukciju zvuka velike jasnoće i bogate sterereo zvučne „slike“. Audio je dvostruko veće jačine od iPad Air 2 tableta, a može se pohvaliti i korišćenjem ugrađenih senzora da automatski podesi i optimizuje zvuk, šta god na njemu reprodukovali i kako god ga držali. iOS 9.3 takođe omgućava reprodukovanje video snimaka s Dolby Digital Plus enkodiranjem višekanalnog zvuka, koristeći Apple Lightning Digital AV Adapter.

Pro dodaci

Apple Pencil i Smart Keyboard, dodaci koji se posebno nabavljaju, donose neverovatno visok nivo preciznosti novom iPad Pro tabletu. Napredni senzori u Apple Pencil elektronskoj olovčici očitavaju pritisak i nagib olovčice za prirodan način crtanja, obeležavanja, ostavljanja komentara i vođenje beleški.

Nova Smart Keyboard tastatura koja je ujedno i stalak i zaštitna futrola za tablet, je izuzetno tanka, ali i dalje izdržljiva i otporna, a što je najlpše – nikad je ne morate puniti ili uparivati preko Bluetootha. Ona se lako presavije i dobije se forma futrole. Mogućnosti upotrebe proširuju i dostupni adapteri: Lightning to SD Card Camera Reader, kao i Lightning to USB 3 Camera Adapter. Pomoću njih je olakšano preuzimanje i prebacivanje fotografija i video snimaka sa SD kartica digitalne kamere na iPad Pro. Kabl-adapter Lightning to USB-C omogućava univerzalnu USB povezivost i lako povezivanje korišćenjem USB konekcije, ali i brže punjenje baterije iPad Pro tableta korišćenjem Apple originalnog strujnog adaptera spremnog da čitavih 29 W isporuči kroz USB.

Cena i dostupnost

Cena i dostupnost novog iPad Pro 9.7-inčnog tableta biće objavljeni naknadno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.