Naslovna » Izlasci » Pozorište » BDP: Premijera predstave „Moje dete“

BDP: Premijera predstave „Moje dete“

Komad „Moje dete“ Stojana Srdića premijerno će biti izveden na daskama Beogradskog dramskog pozorišta, 27. marta od 20.30.

U režiji Ane Đorđević, ovo dramsko delo ima tendenciju da na sceni oživi niz socijalno-angažovanih tema, koje u našem društvo neretko predstavljaju tabue.

U epicentru zbivanja nalazi se kontinuirano i nerešeno pitanje Roma, njihov život i položaj u urbanom okruženju. Međutim, ističući i socijalna pitanja globalnog karaktera, autor komad upućuje na širu kategoriju društva.

On nastoji da istakne kako siromaštvo i neobrazovanje neposredno utiču na razaranje porodičnog doma, moralnih i drugih vrednosti, uključujući ljudskost kao osnovu svakog vrednosnog sistema.

Surovom slikom realnosti, koja je ocrtana na dramskoj sceni, Srdić je pokušao da ukaže na marginalizovane grupacije, koje ne živeći, već preživljavajući zapadaju u vrtoglavu kolotečinu iz koje im niko ne pomaže da se izvuku.

Potresni prizor života izopštenih grupa, koji zanemarujemo obavljajući uobičajene poslove, trebalo bi da poveća svest o ovoj socijalnoj tragediji, koja se odigrava svakodnevno pred našim očima.

Drama „Moje dete“ nagrađena je godišnjom Nagradom Udruženja dramskih pisaca Srbije „Branislav Nušić“ za 2014. godinu. (DuB volonteri; Katarina Tomović)

Pozorište: BDP; Nova scena. Predstava: Moje dete. Režija: Ana Đorđević. Scenograf: Milica Vučković. Kostimograf: Lana Cvijanović. Uloge: Jovana Gavrilović, Ivana Nikolić, Andrej Šepetkovski, Vladan Milić, Jelisaveta Orašanin i Miloš Đurović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.