Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » BGF: Koncert posvećen uspomeni na Zorana Đinđića

BGF: Koncert posvećen uspomeni na Zorana Đinđića

Beogradska filharmonija, u petak 18. marta, koncert broj 4 u ciklusu “Za početnike” posvećuje, u saradnji sa Goethe Institutom, uspomeni na Zorana Đinđića.

U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine od 20 časova publici će se kao gosti Filharmonije predstaviti dirigentkinja Džejn Glover i solista na violončelu Danijel Miler Šot.

Program

Na programu je jedan od najpopularnijih koncerata za violončelo svih vremena – Koncert za violončelo i orkestar nastao iz pera velikog romantičara Edvarda Elgara.

Biće izvedene i dve fantazije na teme starih majstora, Tomasa Talisa i Arkanđela Korelija, obe u tumačenju britanskih autora različitih epoha i stilskih izraza: Ralfa von Vilijamsa (Fantazija na temu Tomasa Talisa) i Majkla Tipita (Fantazija na Korelijevu temu).

Koncert tematski zaokružuje Simfonija br. 102, deseta od ukupno dvanaest Londonskih simfonija Jozefa Hajdna, nastalih u vreme kompozitorovog boravka u Engleskoj, inače najplodnijeg i najsrećnijeg perioda njegovog stvaralačkog i životnog veka.

Džejn Glover, dirigentkinja

Čelična dama dirigentkinja Džejn Glover (Jane Glover) je muzički direktor orkestra i hora “Muzika baroka” iz Čikaga od 2002. godine i umetnički direktor Opere Kraljevske muzičke akademije u Londonu. Debitantski nastup imala je na Festivalu Veksford 1975. godine dirigujući prvo moderno izvođenje Kavalijeve opere Eritreja. Godine 1979, pridružila se operskoj kući Glandborn, gde je od 1981. do 1985. godine radila kao muzički direktor Putujuće opere Glandborn; u periodu 1984–1991. godine, Džejn je bila umetnički direktor kamernog orkestra London Mozart Players.

Džejn Glover je studirala na Univerzitetu u Oksfordu, a nakon osnovnih studija doktorirala je na temu venecijanske opere 17. veka. Dobitnica je počasnih diploma nekoliko drugih univerziteta, profesor je na Univerzitetu u Londonu i profesor saradnik na Kraljevskom muzičkom koledžu. Od 1990. do 1995. godine bila je članica Upravnog odbora Bi-Bi-Sija. Tokom novogodišnjih dodela počasnih titula 2003. godine, dobila je visoki orden Komandanta reda Ujedinjenog Kraljevstva CBE.

Džejn je veoma tražena na međunarodnoj operskoj sceni, pa je imala priliku da nastupa sa brojnim operskim kućama. Budući da je prvenstveno poznata kao specijalista za Mocarta, redovno diriguje sve Mocartove opere širom sveta. Ipak, njen osnovni repertoar obuhvata i dela Monteverdija, Hendla i Britna, koji su veoma uticali na njen muzički razvoj i čijoj se muzici neprestano vraća. U Džejninom operskom repertoaru redovno se nalaze i dela Persla, Gluka, Betovena, Rosinija, Donicetija, Hamperdinka i Nasena. Džejn blisko sarađuje i sa plesnom grupom Marka Morisa, za koju je dirigovala velike postavke Persla (Kralj Artur), Hendla (Alegro) i Mocarta.

Džejn Glover je nastupala sa svim većim simfonijskim i kamernim orkestrima u Velikoj Britaniji, kao i sa brojnim orkestrima širom Evrope, SAD-a, na Dalekom istoku i Australiji. Posebno je poznata i po svom iskustvu koje ima u horskom repertoaru, s obzirom da je bila muzički direktor horskih društava iz Londona i Hadersfilda. Njena knjiga “Mocartove žene”, objavljena u septembru 2005. godine, dobila je veoma dobre ocene kritičara i bila je nominovana za nagradu Semjuel Džonson i nagradu Vitbred.

Danijel Miler Šot, solista na violončelu

Danijel Miler Šot (Daniel Müller-Schott) jedan je od najboljih svetskih violončelista svoje generacije. Rođen je u Minhenu, od Ane-Sofi Muter je veoma rano dobio podršku kao dobitnik stipendije njene fondacije, a zatim je, zahvaljujući tome, imao privatne časove kod Mstislava Rostropoviča. Sa petnaest godina, 1992, Danijel je prvi put u svojoj karijeri napravio svetsku senzaciju osvajanjem Prve nagrade na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara Čajkovski u Moskvi.

Danijel Miler Šot sarađuje sa brojnim istaknutim orkestrima na međunarodnoj sceni: u SAD-u sa orkestrima iz Njujorka, Bostona, Klivlenda, Čikaga i Filadelfije, u Evropi sa Londonskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Birmingema, orkestrom Filharmonija iz Londona, Berlinskom filharmonijom,Gevandhaus orkestrom iz Lajpciga, simfonijskim orkestrima radiotelevizijskih kuća iz Berlina, Minhena, Frankfurta, Štutgarta, Lajpciga i Hamburga, sa Nacionalnim orkestrom Francuskog radija, Španskim nacionalnim orkestrom, kao i u Aziji sa Simfonijskim orkestrom Japanske radiotelevizije, Tajvanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom i Seulskom filharmonijom. Imao je koncerte u svim delovima sveta.

Pored izvođenja najpoznatijih koncerata za violončelo, Danijel Miler Šot neguje posebno interesovanje za otkrivanje nepoznatih kompozicija i širenje repertoara za violončelo, npr. sopstvenim adaptacijama i u saradnji sa kompozitorima.

Miler Šot redovno gostuje na međunarodnim muzičkim festivalima, veoma je posvećen podsticanju entuzijazma mladih ljudi prema klasičnoj muzici. Jedan od načina na koji to radi je i kroz podršku koju pruža projektu Rapsodija u školi, u vidu dobrovoljnog angažovanja. Na majstorskim radionicama, koje drži širom Evrope, SAD-a, Azije i Australije, Danijel Miler Šot pokazuje svoju neprekidnu posvećenost novoj generaciji muzičara. Danijel Miler Šot je objavio značajan broj izdanja.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.