Naslovna » BG servis » Blok 18 – Novi Beograd na vodi
Novi Beograd na vodi - blok 18

Blok 18 – Novi Beograd na vodi

Novi Beograd na vodi budući je stambeno-poslovni kompleks na levoj obali Save.

Prostor između Starog savskog mosta i „Gazele“, prekoputa Beograda na vodi, imaće 46,8 hektara, pišu novinari „Politike“ posle razgovora sa glavnim urbanistom Milutinom Folićem.

Zgrade opere, nacionalne galerije i muzeja mogle bi da se grade na levoj obali Savskog amfiteatra u novobeogradskom Bloku 18.

Na prostoru omeđenom mostovima, ulicama Zemunski put, Vladimira Popovića i Bulevarom Arsenija Čarnojevića planirana je gradnja oko 4.200 stanova, hotela, ugostiteljskih, trgovinskih i poslovnih objekata, doma zdravlja, predškolske ustanove, osnovne škole, dok će park između Brodarske ulice i Save ostati javna zelena površina.

Mogu i visoka zdanja

Kako će izgledati budući grad u Bloku 18, sada zakrčen šljunkarama, auto-perionicama, građevinskim pogonima, biće poznato početkom jula, kada će petočlani žiri obelodaniti pobedničko rešenje juče raspisanog anketnog urbanističko-arhitektonskog konkursa.

– Pobedničko rešenje biće osnov za izradu plana detaljne regulacije Bloka 18 jer grad želi da spremno dočeka investitore koji bi ulagali u najatraktivniji deo Beograda. Očekujemo veliki odziv arhitekata – ističe Milutin Folić, gradski urbanista i predsednik žirija.

Arhitekte imaju odrešene ruke da projektuju visoka zdanja, ali će morati da vode računa da budući objekti svojim gabaritom ne ugroze kompleks Starog sajmišta i Centralne kule, celine na koju će se naslanjati novi gradić sa oko 12.000 stanovnika.

Učesnici konkursa treba da vode računa i o tome da ne naruže vizure na Sava centar i hotel Crowne Plaza zone koja će biti u zaleđu budućeg kompleksa u Bloku 18, gde je dozvoljeno zidati oko 750.000 kvadratnih metara.

Domaća arhitektonska scena dobila je priliku da do 14. juna ponudi svoju viziju leve obale Savskog amfiteatra, celine koja nije obuhvaćena Beogradom na vodi, što je bila samo jedna zamerka u moru kritika tog projekta.

Najbolje radove biraće članovi žirija: arhitekte Mirjana Milanović, prof. dr Ljiljana Blagojević, Nebojša Minjević i akademik prof. Milan Lojanica. Prva nagrada je vredna 1,2 miliona dinara, druga 900.000, treća 600.000, a za dva otkupa u nagradnom fondu rezervisano je po 300.000 dinara.

Konkurs je raspisala Direkcija za građevinsko zemljište u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.