Naslovna » Izlasci » Festivali » Četvrti Beogradski irski festival od 14. do 22. marta

Četvrti Beogradski irski festival od 14. do 22. marta

Od 14. do 22. marta biće održan četvrti Beogradski irski festival.

Beograđane očekuju raznovrsna kulturna dešavanja. Festival će biti otvoren 14. marta u KC Grad u okviru dobro poznate tematske večeri „Delikatesni ponedeljak“. Gastronomske bravure obradovaće vaše nepce jer specijalno iz Irske stiže kuvar Garth McColgan da zajedno sa restoranom Dijagonala „otvori prisutnima apetit“.

Tradicionalan irski meni biće čitave nedelje i u restoranu Smokvica na Vračaru. Iste večeri u KC Grad biće otvorena i prodajna izložba nakita i fotografija srpskih i irskih umetnika među kojima su Tatjana Jakovljević, Sandra Malić Tešić, Erika Marks i Simon Pelan (dizajneri nakita) i Dermot Keli (fotograf). Izložba će trajati do kraja festivala a za sve zainteresovane posetioce planirana je i radionica nakita, 16. marta.

U znaku oslobođenja Irske

Ovogodišnji Beogradski irski festival u znaku je obeležavanja najvećeg irskog državnog jubileja, tačnije stogodišnjice od Ustanka za nezavisnost Irske. Pre tačno sto godina, 1916. godine na Uskrs izbila je oružana pobuna koja se smatra „Svetim gralom“ Irske nezavisnosti.

Isterivanjem neprijateljskih komšija (Britanije) posle 700 godina Irska je konačno dobila nezavisnost, premda se oslobođenje većine Irskih ostrva dogodilo nešto kasnije, 1921. godine. Ovaj značajan jubilej četvrti BIF obeležiće nizom filmova, panel diskusija i dokumentarnih filmova sa temom Ustanka 1916. godine.

Beogradski irski festival - O bato
O bato

Filmovi će biti prikazivani svakog dana od 15. do 22. marta i to u Jugoslovenskoj Kinoteci i bioskopu Fontana. Na filmskom repertoaru tih dana naći će se filmovi: „Momački vikend“ (srpska premijera, 15. mart, Kinoteka), „Soba“, „Rajanova kći“, „Majkl Kolins“, „Kravava nedelja“, „Vetar koji njiše ječam“, „Trnovit put do Dablina“, „After ‘16“ koji čini devet kratkih filmova na temu Uskršnjeg ustanka, kao i „Milion Dablinaca“ o najpoznatijem irskom groblju. Dva irska dokumentarca „Put za Mostar“ i Hjubert Batler: „Svedok budućnosti“ obrađuju teme sa prostora bivše Jugoslavije.

Dan Svetog Patrika

Dan Svetog Patrika (17. mart) će se obeležavati širom sveta na isti način pesmom, veseljem, ali posebno „Ozelenjavanjem“.

Zahvaljujući podršci TOB-a od zalaska sunca, 16. marta, do ponovnog izlaska, 18. marta, četiri monumentalne građevine Beograda – Narodna skupština, Most na Adi, Hotel Moskva i Palata Albanija biće osvetljene zelenim svetlom, kao što je slučaj i sa relevantnim građevinama u svim svetskim prestonicama (Sidnejska opera, Kineski zid, Brandenburška kapija, egipatske piramide…).

O bato

Ipak, vrhunac Festivala biće 19. marta kada će se irski kabare u UK „Vuk“ predstaviti izvođenjem veoma provokativne predstave „Devojka koja zviždi“ – sa renomiranim irskim muzičarima, Honor Hefernanom i Trevor Najtom. Ova predstava je nastala po motivima iz života veoma značajne i provokativne američke pesnikinje Doroti Parker koja je bila među najznačajnijim predstavnicima bit poezije. Kabare će nastupiti u saradnji sa našim lokalnim muzičarima Emilijom i Đorđem Andrejević.

Posle projekcije filmova 17. i 20. marta slavlje će biti nastavljeno u klubu Ben Akiba (Savamala) uz irskog didžeja Supercat prve večeri, i uz lokalni sastav „O bato“ druge večeri.

Kroz formalne i neformalne razgovore biće dočaran uticaj Uskršnjeg ustanka u Srbiji, kao i na savremenu žensku pobunu –#WakingTheFeminists protiv nepravednog zapostavljanja žena i njihovog uticaja na istoriju Irske – nekada i danas.

Ulaznice za sve programe kupuju se na biletarnicama ustanova u kojima se baš ti programi i održavaju. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.