Naslovna » Izlasci » Film » Dani eksperimentalnog filma „Nepredviđeni“, 22-24. mart
Dani eksperimentalnog filma

Dani eksperimentalnog filma „Nepredviđeni“, 22-24. mart

U CZKD-u biće organizovani Dani eksperimentalnog filma pod nazivom „Nepredviđeni“.

Na Beogradskom festivalu kratkog i dokumentarnog filma isključena je kategorija „eksperimentalni film“. Tim povodom CZKD organizuje ovu manifestaciju na kojoj će biti reči o tome šta je eksperimentalni film značio i šta bi se tom kategorijom obeležilo na ovom festivalu da se nije toga odrekao.

Na inicijativu Miroslava Bate Petrovića, podržanu i pozdravljenu u CZKD-u, biće otvoren prostor mišljenja i prikazivanja, gledanja i proizvodnje filma u CZKD Bioskopu. Gostovaće sineaste koje mogu osvetliti značaj i značenje eksperimentalnog filma nekada i danas.

„Šta reći o isključenju eksperimentalnog filma koji je oduvek bio i biće temelj svake filmske avangarde: necivilizovan čin, privatizacija i banalizacija jedne kulturne institucije koja je istorijski značajnija, bogatija i dugotrajnija od njenih trenutnih kreatora“, rekao je Petrović.

Pored glavnog, takmičarskog programa, u kojem će žiri ostvarenja upoređivati po praksama i dometima, festival će imati obrazovne i specijalne programe, koji će omogućiti da sagledamo eksperimente u filmu i umetnosti koji su konstitutisali značenje eksperimentalnog filma kod nas do danas (eksperimentalni filmovi Slobodana Šijana, Alternativni film u Beogradu, istorija avangardnog filma), i one koji anticipiraju njegovu budućnost (u saradnji sa Međunarodnim festivalom kratkog filma u Oberhauzenu, Pančevo Film Festivalom, grupom Medijska arheologija, Kino Pleme i drugima). (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.