Naslovna » BG svaštara » Književnost » Dereta: Fransisko Žoze Vijegas – Daleko od Manausa
Dereta: Fransisko Žoze Vijegas - Daleko od Manausa

Dereta: Fransisko Žoze Vijegas – Daleko od Manausa

Roman „Daleko od Manausa“ Fransiska Žozea Vijegasa objavljen je u okviru koprodukcijskog projekta (In)tolerance izdavačke kuće Dereta i programa Kreativna Evropa.

Nepoznati muškarac pronađen je mrtav u bezličnom, iznajmljenom stanu u predgrađu Porta. Beli zidovi stana bez uspomena i ličnih predmeta ne govore puno toga detektivu Ramosu. Baš kada je pomislio da ima „leš koji niko neće“, posećuje ga poznanik iz mladosti, kapetan Portokarero, sada veoma moćan advokat koji raspolaže dragocenim podacima o pokojniku. Žrtva je imala na računima ogromne svote novca, sestru koja se priključila terorističkoj organizaciji, a potom nestala, vanbračnog sina i pasoš išaran pečatima.

Žaime Ramos prati tragove koji će ga voditi kroz Portugal, najudaljenije egzotične krajeve Brazila i sećanja na krvavi rat u Angoli i Gvineji. Taj začarani trougao ispunjen je usamljenim likovima koji su nestali bez traga, a detektiv mora ni iz čega da rekonstruiše njihove životne priče, oslanjajući se najviše na sopstvenu maštu.

Pisana jezikom detektivskog romana, knjiga „Daleko od Manausa“ krši pravila ovog žanra i uzdiže se u visoku književnost, pripovedajući nam o isprepletanim sudbinama, o portugalskoj samoći i melanholiji (saudade), nalik na staru, pomalo izbledelu fotografiju zemlje koja se prepustila sanjarenju o vlastitoj prošlosti dok polako tone u zaborav.

Prevod sa portugalskog: Vesna Stamenković. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.