Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Galerija Artget: Barokna igra i Bahova meditacija
Johan Sebastijan Bah: Barokna igra i Bahova meditacija
Johan Sebastijan Bah

Galerija Artget: Barokna igra i Bahova meditacija

U nedelju, 3. aprila od 20.00, u Galeriji Artget (Trg Republike 5) biće organizovano Veče posvećeno J. S. Bahu – Barokna igra i Bahova meditacija.

Goran Grbić na fligelhorni interpretira izbor Bahovih Solo svita. Monofonija zvuka i slikovni karakter melodijske linije vizualizovani su likovnim video radovima Ane Mihailović. O karakteru i značaju Bahovih kompozicija u okviru ovog muzičkog izbora govoriće muzikolog Gorica Pilipović.Za dž

Na programu su sledeća Bahova dela: iz Solo svite br. 1, BWV 1007 – Menuet I, Menuet II i Žiga, iz Solo svite br. 2, BWV 1008 – Sarabanda i Žiga, Bure iz Solo svite br. 3, BWV 1009, iz Solo svite br. 4, BWV 1010 – Bure i Žiga, iz Solo svite br. 5, BWV 1011 – Gavota i Sarabanda.

Biografije

Goran Grbić je diplomirao na FMU u Beogradu. Studije pikolo trube je završio je u Parizu na Conservatoire Regional Boulogne Billancourt. Bio je dugogodišnji član Beogradske filharmonije. Kao džez muzičar se usavršavao u Gracu i Hagu, gde je radio deset godina kao pedagog i nastupao sa velikim džez orkestrima kao prva truba. Snimio je dela klasične i džez muzike. Bahove Svite na trubi je snimio u Kolarčevoj zadužbini za potrebe Radio Beograda (2003).

Ana Mihailović je član ULUPUDS-a i samostalni umetnik od 1995. godine. Osim svoje profesije, arhitekture, bavi se slikarstvom i vizuelnom interpretacijom muzike u formi animiranih likovnih radova. Uradila je šest radova na temu Bahove Solo svite u izvođenju Gorana Grbića na trubi (2005–2012).

Gorica Pilipović je muzikolog i muzički urednik na Radio-Beogradu 2. Učestvovala je na naučnim skupovima i objavljivala tekstove u stručnim časopisima i zbornicima. Pisala je muzičke kritike za novine Dnevni Telegraf i Blic News i bila operski kritičar časopisa Teatron. (danubeogradu.rs)