Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Gudači svetog Đorđa 31. marta na Kolarcu

Gudači svetog Đorđa 31. marta na Kolarcu

„Just Mozart“ – naziv je koncerta na kojem u četvrtak 31. marta od 20 časova, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, orkestar Gudači svetog Đorđa izvodi dela Volfganga Amadeusa Mocarta.

Na programu su uvertira “Figarove ženidbe”, Simfonija končertante i Simfonija br. 40 u g-molu.

Ovom prilikom, kao solisti će nastupiti Miljana Popović Materni na violini i Ljubomir Milanović na violi. Orkestrom diriguje Srboljub Dinić, šef-dirigent opere Belas artes u Meksiko Sitiju.

Cene ulaznica su 300 i 400 dinara.

Srbolјub Dinić rođen je 1969. godine u Nišu. Pohađao je Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu, gde je studirao klavir i kamernu muziku. Dirigovanje je studirao u klasi Volfganga Ota u Nemačkoj. Na poziv maestra Migela Gomes-Martinesa, 2001. godine dolazi na mesto prvog dirigenta Opere u Bernu. Godine 2004. postaje šef-dirigent, a od 2007. godine i muzički direktor ove operske kuće. Poslednje tri godine Dinić je u Meksiko Sitiju.

Srbolјub Dinić dirigovao je izvođenjem velikog broja kasičnih operskih dela. Među brojnim orkestrima sa kojima je sarađivao su Simfonijski orkestar iz Berna, Simfonijski orkestar iz Bazela, Festivalski orkestar iz Avanša (Švajcarska); Državni orkestar iz Štutgarta, Virtemberška filharmonija, Minhenski simfonijski orkestar, Esenska filharmonija, Frajburški simfonijski orkestar, KHG Frajburg, Nirnberški simfonijski orekstar, Državni orkestar iz Braunšvajga (Nemačka); Simfonijski orkestar iz Valensije (Španija); Orkestar Pozorišta Masimo, Kamerni orkestar Veneta, Simfonijski orkestar iz Verone (Italija); Simfonijski orkestar RTS-a, Beogradska filharmonija, Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, Niški simfonijski orkestar (Srbija); Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta (Hrvatska); Simfonijski orkestar iz Tajpeja (Koreja, Tajvan); Simfonijski orkestar iz Šangaja (Kina); Orkestar Palate lepih umetnosti (Meksiko); Festivalski orkestar iz Savonline (Finska); Simfonijski orkestar Mađarske radiotelevizije (Mađarska).

Kamerni orkestar Gudači svetog Đorđa osnovan je 1992. godine, na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića. Od osnivanja do danas, više generacija najeminentnijih umetnika činile su ovaj jedinstveni beogradski kamerni ansambl.

Koncerte Gudača sv. Đorđa pratile su nepodeljene simpatije publike i visoke ocene stručne javnosti u zemlji i inostranstvu. Pored objavljenih kritika, trajni zvučni zapisi za radio i televiziju, kao i 17 kompakt diskova verodostojno dokumentuju umetničke rezultate orkestra.

Gudači za sobom imaju preko 1600 koncertnih nastupa u zemlji i izvan nje. Njihov repertoar obuhvata dela iz različitih stilskih epoha – od baroka do savremene muzike. Redovno izvode i kompozicije srpskih autora, među kojima su brojne i one koje su posvećene ovom ansamblu, kao i dela kamerne muzike u aranžmanima za gudački orkestar.

Svojim muzičkim profilom, posvećenošću i entuzijazmom ostvarili su srdačne kontakte sa solistima, dirigentima i kompozitorima.

Od značajnijih turneja i gostovanja ističu se ona u Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švedskoj, Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Italiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Gudači redovno nastupaju na renomiranim festivalima: BEMUS, NOMUS, BELEF, NIMUS, Ohridsko leto, Mokranjčevi dani, Budva grad teatar, Sarajevski festival, Međunarodna tribina kompozitora i drugi.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.