Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Holy Wave u KC Grad

Holy Wave u KC Grad

U sredu, 30. marta od 21.00, u KC Grad nastupiće američki bend Holy Wave.

Holy Wave se ističu zvučnim sklopovima kojima probijaju okvire magle i dima karakteristične za prosek, dakle, većinu današnjih psychedelic bendova.

Petorica multiinstrumentalista iz Ostina, Teksas proizvode debele slojeve zvuka koji se uvijaju i okreću kroz komplikovani lavirint reverba i ehoa.

Oni tako ističu Teksas kao državu sa vodećim psihodeličnim grupama kako još iz druge polovine 60-tih i 13th Floor Elevators, tako i poslednjih nekoliko godina ponajviše zahvaljujući The Black Angels i Austin Psych Fest-u gde su se i Holy Wave tri godine zaredom (Austin Psych Fest 3, 4 i 5) pojavili kao jedni od najvažnijih reprezenata žanra.

Bend je formiran 2008. u El Pasu, ali su 2010. odlučili da se presele u Ostin kao prestonicu psych zvuka.

Evil Hits

Prvi LP objavljuju 2011. Ploča je naslovljena „Knife Hits“ izvedeno iz omiljenog im metoda konzumiranja hašiša. Potom, 2012. izlazi EP „The Evil Has Landed“, a obe ove ploče naći će se objedinjene na albumu iz 2013. pod nazivom „Evil Hits“.

Početkom 2014. stiže i album „Relax“, ploča koja će ih vinuti u sam vrh psihodelične ponude potvrdivši već dugogodišnje uverenje da se radi o jednom od najzanimljivijih predstavnika žanra, posebno kad su živi nastupi u pitanju.

Holy Wave se sjajno kreću u vodama psihodeličnog roka, to čak možete vezati za njihovo teksaško poreklo, međutim ovaj bend vrlo vešto barata i žanrovima ne baš povezanim sa najvećom državom u SAD. Shoegaze i Dreamy Pop su najmanje još dve etikete koje im se komotno mogu prišiti i to je zabeleženo na genijalnom „Relax“ albumu i na sledećem vinilu, a iz prošle godine „The Evil Has Landed Part II“.

Koliko god kao Teksašani vukli nasleđe Roki Eriksonovih 13th Floor Elevators, toliko kao klinci koji rastu danas crpe uticaje neameričkih bendova poput My Bloody Valentine ili Spacemen 3, a istih kod Holy Wave ne manjka, naprotiv.

Holy Wave su na evropskoj turneji u okviru koje će svirati i u Beogradu.

Karte za koncert Holy Wave su u pretprodaji po ceni od 800 RSD u Gradstoru – KC Grada. Na dan koncerta na ulazu cena karte biće 1000 RSD. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.