Naslovna » BG svaštara » Književnost » Intervju: Ema Granholm (17 godina i neviđeno zgodan)

Intervju: Ema Granholm (17 godina i neviđeno zgodan)

Tinejdžeri Feliks, Set i Aleksa glavni su junaci romana „17 godina i neviđeno zgodan“ švedske autore Eme Granholm, koji je objavio Kreativni centar u sklopu svoje edicije „Tranzit“.

Ukratko: kada se posle letovanja vrati kući i zatekne svoju devojku i prijatelje očarane novim momkom u kraju, misterioznim Setom, sedamnaestogodišnji Feliks oseća kako više nije glavni, pa tako saznajemo i za drugu, manje samopouzdanu stranu ovog naoko samouverenog tinejdžera.

Knjiga se pojavila za vreme prošlogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu i privukla pažnju svojom neobičnom pričom, zanimljivim junacima i dilemama sa kojima se oni susreću tokom jednog letnjeg raspusta.

Ovaj roman bio je tema radionica omladinskog čitalačkog kluba Mreža B.O.O.K. (Biblioteka odabranih omladinskih knjiga), čiji se članovi bave analizom i prikazima savremenih romana za mlade.

U sklopu svojih čitalačkih radionica, članovi ove grupe uradili su intervju sa autorkom ovog romana o tome kako je došla na ideju za roman i tome kako je radila na likovima, o svetskom trendu popularnosti romana za mlade, kao i čitalačkim navikama mladih u Švedskoj.Ema Granholm - 17 godina i neviđeno zgodan

Prenosimo intervju sa portala mrezabook.com

Leto pored jezera

Kako ste došli na ideju za pisanje knjige „17 godina i neviđeno zgodan“?
– Uvek je teško dati odgovor na ovo pitanje. Najviše zbog toga što bi iskren (i veoma dosadan) odgovor glasio – zaista ne znam. Ono što sigurno znam jeste to da je jedna od prvih scena koju sam zamislila bila scena s početka knjige. Imala sam u svesti sliku glavnog junaka – kasnije sam ga nazvala Feliks – koji sa svojim prijateljima provodi jedno maglovito, prohladno letnje veče pored jezera dok im se približava drugi, misteriozni momak, a on, uprkos vremenu i dobu dana – nosi naočare za sunce.

Zbog čega ste rešili da pišete iz muške perspektive?
– To je bilo upravo ono za šta sam odmah bila sigurna da želim da sprovedem u delo. Nisam imala muškog protagonistu još od prvog romana (17 godina i neviđeno zgodan je moj četvrti roman), pa sam zaista želela to da ponovim. Feliksov lik razvijao se tokom procesa pisanja. Mislim da je to, na neki način, bila reakcija na protagonistu iz moje prethodne knjige (Ett nytt liv på köpet – Novi život na rasprodaji, nije preveden kod nas). U tom romanu devojka Sana čini sve da bi se uklopila i totalno je nesvesna posledica koje njeni postupci mogu da izazovu. S druge strane, Feliks čini sve da se izdvoji od drugih i da privuče pažnju; vrlo je proračunat, tako da je njegovo ponašanje ponekad daleko od pristojnog.

Da li ste od početka znali kako će se knjiga završiti? Zbog čega ste se odlučili baš za takav kraj?
– Na samom početku pisanja imala sam ideju u vezi s krajem romana; moram da imam cilj ka kojem se priča razvija. Ali detalje nisam znala i oni su nastajali tokom procesa pisanja.

Kako smišljate imena likova?
– To zavisi od situacije. U nekim situacijama znam ih odmah, nekada je teže, a nekada likovi ne uspevaju da ožive dok im ne nađem savršeno ime. Osim za Feliksa, za imena drugih likova (Aleksa, Seta, Dijana, Sus i Hugo) odlučila sam se još na početku rada na romanu. Imala sam i ime Feliks, ali je ono više služilo kao prelazno rešenje, dok ne smislim nešto bolje. Kako je vreme prolazilo, počela sam da osećam da je Feliks zapravo pravo ime za junaka, da nije potrebno da smišljam nešto drugo.

Ema Granholm - knjige

Da li i vi imate neku rečenicu za podizanje samopouzdanja, poput one koju koristi glavni junak: Imam 17 godina i neviđeno sam zgodan?
– Nemam, ali možda bi trebalo da imam! Ponekad bi zaista bilo dobro imati takvu mantru za podizanje samopouzdanja…

Da li će knjiga imati nastavak? Šta se dešava s likovima drugog dana škole?
– Nemam u planu da pišem nastavak ovog romana. Često mi se dešava da se po završetku pisanja jedne priče osećam iscrpljeno jer sam se predugo bavila istim likovima, pa tada žudim za tim da počnem da pišem nešto novo. Da sam odlučila da pišem i nastavak, to bih morala da isplaniram i pre nego što počnem s pisanjem prve knjige. Uvek je najteže smisliti kraj romana. Za mene se priča o junacima završava tamo gde se završava i knjiga. Ne želim da odajem svoje ideje o tome šta je moglo da se desi pošto se roman završio, tako da ostavljam slobodu čitaocima da sami za sebe smisle šta je moglo dalje da se desi.

Ni mladi Šveđani ne čitaju…

Trenutno je u celom svetu aktuelna književnost za tinejdžere. Koje su to knjige koje su obeležile vaš tinejdžerski period?
– Dok sam bila tinejdžerka, mnogo sam čitala kako knjige za tinejdžere, tako i knjige za odrasle. Posebno sam volela romane za mlade američkе autorke S.E. Hinton. Moj omiljeni bio je Rumble Fish. Neke od knjiga za odrasle koje su ostavile veliki utisak na mene dok sam bila tinejdžerka su: Foxfire: Confessions of a Girl Gang Džojs Kerol Outs, The Robber Bride Margaret Atvud, Tajna istorija Done Tart i The Hole Gaja Barta. Džojs Kerol Outs i Margaret Atvud i do danas su ostale moje omiljene spisateljice.

Ema Granholm (foto: goodreads.com)
Ema Granholm (foto: goodreads.com)

Šta trenutno čitate i da li imate neku preporuku za svoje čitaoce u Srbiji?
– Trenutno čitam „Na posebna te vodim mesta“ autorke Dženifer Niven i zasad mi se dopada. Neki od mojih omiljenih romana za mlade koji su se pojavili prethodnih godina jesu: „Bili smo lažovi“ E. Lokharta, „Тrinaest razloga“ Džeja Ašera, „Dare Me“ Megan Abot, „Tell the Wolves I’m Home“ Kerol Rifka Bernt, „Looking for JJ“ i nastavak tog romana „Finding Jennifer Jones“ An Kasidi, i „Graffiti Moon“ Ket Krouli.

Koliko mladi u Švedskoj čitaju i koje su trenutno najpopularnije knjige za tinejdžere u Švedskoj?
– Nažalost, u jednom od međunarodnih izveštaja iznet je podatak da deca i mladi u Švedskoj nemaju mnogo uspeha na testovima čitanja i razumevanja. Pozitivni aspekt svega toga jeste to da je pažnja ukazana ovoj pojavi vodila do porasta prodaje knjiga za decu i mlade. Nadajmo se da će se to i nastaviti! Prethodnih nekoliko godina liste najprodavanijih knjiga preplavljene su distopijama i fantazijama, ali se i neki savremeni romani takođe dobro prodaju – primera radi, knjige Džona Grina i romani nekih švedskih autora.

Ema Granholm – biografija

Rođena je 1980. godine. Bavila se medijima, grafičkim dizajnom, ilustrovanjem i tehničkim uređivanjem novina. Sada živi u Stokholmu i piše knjige za mlade. Njen stil odlikuju vrhunska karakterizacija likova, izbor autentičnih situacija i majstorski vođen dijalog.

Zahvaljujući tome romani koje piše izuzetno su popularni među mladima širom sveta. Knjiga „17 godina i neviđeno zgodan“ četvrti je roman Eme Granholm i ponavlja uspeh njenih prethodnih romana „Simon i Sofija“, „Liv i Lovisa“ i „Novi život na rasprodaji“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.