Naslovna » Izlasci » Izložbe » Istorijski muzej Srbije: I pre i posle i sada
I pre i posle i sada - TV komunikacija, 1976.
TV komunikacija, 1976.

Istorijski muzej Srbije: I pre i posle i sada

Izložba „I pre i posle i sada“ biće otvorena od 28. marta (18.00) do 10. maja u Istorijskom muzeju Srbije (IMS).

Posle uvodne reči autora izložbe Čedomira Vasića, direktorka Istorijskog muzeja Srbije dr Dušica Bojić svečano će otvoriti ovu multimedijalnu izložbu.

Zainteresovan u svom radu za istoriju i istoriju umetnosti, Vasić izloženim ostvarenjima u ambijentu ove muzejske ustanove pokreće dijalog sa publikom i otvara prostor za jedno drukčije sagledavanje tokova naše i opšte istorije.

Naslov ove izložbe, inspirisan Borhesovim stihovima iz pesme „Zagonetke“ (Los Enigmas), ukazuje na slojevitu i kompleksnu strukturu i konceptualne sadržaje izložbe Čedomira Vasića. Kao i svaki pogled u prošlost, i ovaj je svojevrsno opiranje zaboravu, nestajanju, smrti, o kojima piše Borhes.

Pokretne slike

Ali, dok on govori o ispijanju kristalno čistog zaborava („ni pre ni posle ni kada“), Vasić sumira svoja dugogodišnja istraživanja tragajući upravo za vremenom, kontinuitetom, sećanjem i samim životom.

Zamišljajući ovu izložbu kao jedno moguće čitanje lične i profesionalne istorije, Vasić, parafrazirajući istorizaciju, muzealizaciju i komodifikaciju, preispituje i vlastiti umetnički status i identitet.

Sučeljavajući lično i profesionalno, privatno i javno lice, prikazuje deo svoje umetničke aktivnosti posvećene pokretnim slikama od sedamdesetih godina 20. veka do danas.

I pre i posle i sada - Put u Oz, 1988.
Put u Oz, 1988.

Izložbom „I pre i posle i sada“ Vasić se otvoreno poigrava sa mehanizmima institucionalnog javnog sećanja, dovodeći u vezu svoju ličnu i umetničku istoriju i njenu moguću interpretaciju sa pojmom, simbolikom i kulturološkim značenjem muzeja.

Kao logičan sled izlagačkih politika i umetničke prakse koje je razvio, proistekla je i ideja da se ovakva izložba realizuje u Istorijskom muzeju Srbije, instituciji sa kojom je umetnik razvio intenzivne profesionalne veze.

Iako ustanova koja primarno deluje izvan polja savremene umetnosti, istorijski, simbolički i institucionalni konteksti Istorijskog muzeja Srbije imaju važnu ulogu za recepciju i interpretativne mogućnosti umetničkog delovanja Čedomira Vasića.

Višeznačna i složena veza između umetnosti i istorije, slike i sećanja koje je Vasić istraživao, u početku više afektivno, a u kasnijim radovima usmereno i kontekstualno, predstavlja konceptualnu okosnicu ovog, jednog od mnogih mogućih „pogleda u nazad“.

Pored autora Čedomira Vasića u pripremi izložbe učestvovale su koordinatorka izložbe viša kustoskinja mr Katarina Mitrović i kustoskinja Izabela Martinov Tomović, koja je osmislila dizajn postavke. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.