Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Koncert „Cendre de Lune“ u Narodnoj biblioteci Srbije

Koncert „Cendre de Lune“ u Narodnoj biblioteci Srbije

U subotu 19. marta u 18 časova, u okviru Meseca Frankofonije, u Holu ispred Centralne čitaonice Narodne biblioteke Srbije na programu je koncert orkestra Master art akademije pod nazivom “Subotom u 6 — Cendre de Lune”.

Posetioci će imati priliku da čuju frankofonu muziku 19. i 20. veka.Za dž

Naslov koncerta “Cendre de Lune” (“Mesečev prah”) inspirisan je delom “Suite bergamasque – Clair de lune” Kloda Debisija i muzičkim albumom “Cendres de lune pop” umetnice Milen Farmer.

Na koncertu će biti predstavljena najznačajnija muzička dela od impresionizma do sint-popa, koja su komponovali Klod Debisi, Moris Ravel, Darijus Mijo, Erik Sati, Klod Fransua, Serž Gensbur, Fransoaz Ardi i Milen Farmer. Na izbor je uticala i činjenica da se tokom 2016. godine širom sveta obeležava 150. godišnjica od rođenja francuskog kompozitora Erika Satija i 25. godišnjica od smrti jednog od najvećih francuskih kompozitora druge polovine 20. veka, Serž Gensbura.

Učesnici

Orkestar Master art akademci osnovan je 2015. godine u okviru umetničkog udruženja Master art akademija, koje okuplja mlade i talentovane muzičare, dobitnike višestrukih priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima i takmičenjima. Orkestar pripremaju i vode profesori violine Ana Veskov i Miodrag Bogić, a u njemu je i poznati rok gitarista Aleksandar Glavičić. Muzičke aranžmane raspisao je Nikola Vukanović, autor i urednik ciklusa koncerata Narodne biblioteke Srbije “Subotom u 6”.

Aratos trio nastupa u sastavu: Katarina Popović (violina), Mihailo Samoran (klarinet) i Vanja Šćepanović (klavir).

Hor Ekvilibrijum je pod dirigentskim vođstvom Olge Milićević.

Program prati video projekcija frankofone kolekcije Narodne biblioteke Srbije.

Povodom koncerta i izvođenja jednog od najvećih hitova Milen Farmer, izdavačka kuća Universal Music France poklonila je Narodnoj biblioteci Srbije sva njena audio izdanja koja će uskoro biti dostupna korisnicima biblioteke.

Koncert je realizovan u saradnji Narodne biblioteke Srbije sa Master art akademijom i Francuskim institutom u Srbiji.

Ulaz je besplatan.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.